Ce scria un ziarist celebru despre Florian Coldea în 2005. Era semnalul reformei serviciilor de informații

Ce scria un ziarist celebru despre Florian Coldea în 2005. Era semnalul reformei serviciilor de informații Coldea în EVZ 2005 sursa: Arhiva EvZ

Un cunoscut analist militar era, în anul 2005, ziarist la cotidianul Ziua, condus de Sorin Roșca Stănescu. Un articol cu informații elogioase la adresa numirii lui Florian Coldea a apărut în numărul din 29.07.2005 al publicației mai sus amintite. Cel mai probabil furnizate de Biroul de Presă al SRI, serviciu de informații condus la acel moment de Radu Timofte.

Un ziarist ajuns celebru a scris despre numirea din SRI. Biografia lui Florian Coldea avea, oficial, numai semne de exclamare. Biografia reală a ieșit mult mai târziu la lumină. Iar afacerile sale murdare de-abia în zilele noastre.

Pentru corectitudine trebuie menționat că nu numai “Ziua” lui Sorin Roșca Stănescu scria așa. Și “Evenimentul Zilei“ îl prezenta sub aceleași auspicii, ba chiar mai elogios. Florian Coldea era Noul 007. Iar un reputat realizator de investigații, Cornel Ivanciuc (Cațavencu) declara în EVZ că numirea lui Florian Coldea este exclusiv semnalul reformei.

„Eu sunt satisfăcut de numiri. Promisiunea domnului Traian Băsescu s-a realizat. Este o coborâre a eșalonului de grad pentru ridicarea în funcții. Aceasta era una dintre așteptările corpului de tineri ofițeri. Avem pentru prima dată un ofițer tânăr în fruntea unui serviciu de informații, ceea ce este foarte bine. Este un început al reformei serviciilor. Dacă s-ar întâmpla și la alte servicii, ceea ce s-a început la SRI, ar fi foarte bine“, a declarat analistul Cornel Ivanciuc.

Ne puteți urmări și pe Google News
Florian Coldea EVZ 2005

Florian Coldea EVZ 2005 sursa: Arhiva EVZ

Ziarist celebru, informații oficiale

“Noul prim adjunct al directorului SRI e specialist în antiterorism”, așa se intitula articolul apărut în numărul mai sus amintit. Îl redăm integral.

“ZIUA vă prezintă câteva date biografice ale tinerilor ofițeri numiți în funcții de conducere la SRI de președintele Traian Băsescu.

Florian Coldea are gradul de locotenent-colonel și face parte din generația de ofițeri ce a absolvit cursurile Facultății de Psihosociologie din cadrul Academiei Naționale de Informații (în vechea denumire Institutul Național de Informații - INI) în anul 1996. A absolvit cursuri de pregătire pe profil antiterorist și de informații desfășurate în țară și străinătate. A participat la misiuni, acțiuni și operațiuni complexe derulate pe profil antiterorist în cooperare cu parteneri străini ai SRI.

Anterior numirii în funcția de prim-adjunct al Directorului SRI, a deținut diferite funcții de conducere în cadrul Inspectoratului pentru Prevenirea și Combaterea Terorismului din Serviciul Român de Informații. În anul 2004, SRI a primit felicitări din partea CIA pentru „efortul și dăruirea depuse de ofițerii antiteroriști“. Counter Terrorist Center - CTC din cadrul agenției americane a înmânat o plachetă directorului SRI în urma cooperării în operațiuni extrem de importante. Numele lui Florin Coldea este menționat pe acea plachetă.

Coldea s-a născut în anul 1971 în localitatea Târnova, județul Arad, ceea ce înseamnă că în Decembrie 1989 abia trecuse de vârsta majoratului. Este căsătorit.

Viorel Voinescu, o altă numire

Noul adjunct al directorului SRI pe probleme de logistică, Viorel Voinescu are gradul de colonel și a absolvit cursurile Facultății de Logistice din cadrul Academiei de înalte Studii Militare în anul 1994 și cursul postuniversitar - contabilitate informatizată în anul 1999, înainte de a fi numit în funcția actuală a deținut diferite funcții de conducere în cadrul Brigăzii Antiteroriste, apoi a fost avansat adjunct al șefului Direcției Financiare din SRL Voinescu s-a născut în anul 1963 în orașul Găești, județul Dâmbovița. Este căsătorit și are un copil. (R.T.)”

Semnătura R.T. îi aparține lui Radu Tudor, la acel moment ziarist la “Ziua”. Acesta este la ora actuală analist militar și realizator de emisiuni la Antena 3.