Specialiștii cântăresc șansele celebrului rapper originar din Chicago de a fi ales la scrutinul presidential din noiembrie.
Așa cum se știe, starul american a anunțat, sâmbătă, 4 iulie, că intenționează să candideze la alegerile prezidențiale din Statele Unite ale Americii.
Anunțul, dacă a făcut un mare zgomot în acest weekend, nu este suficient pentru ca West să ajungă la o candidatură în mod corespunzător și eficient.
Kanye West a declarat, în 2018, că există 100% șanse să fie candidat la Casa Albă în 2024.
Însă, așa cum s-a dovedit, Kanye West pare să nu mai vrea să aștepte atât de mult.
Acum, până în noiembrie, va concura cu fostul său prieten Donald Trump, după ce și-a anunțat, pe Twitter, intenția sa de a candida la președinția Statelor Unite.
Dar drumul pe care a ales să meargă Kanye West este mai dificil decât cred rapperul sau cei care l-au sfătuit, dacă l-au sfătuit.
Din punct de vedere pur politic, sistemul prezidențial american se bazează pe sistemul bipartit. De-a lungul anilor, s-a dovedit că o candidatură din afara Partidului Democrat sau din afara Partidului Republican are foarte puține șanse de a merge până la capăt. Sau chiar deloc.
Astfel, după 1848 și dispariția Partidului whig (dreapta liberală), toți președinții americani au provenit fie din Partidul Republican, fie din Partidul Democrat.
În timpul alegerilor prezidențiale din 2016, candidații celor două partide, Donald Trump și Hillary Clinton, au reunit peste 94,27% din voturile americanilor.
Gary Johnson, campionul Partidului Libertarian, a ajuns pe a treia poziție cu un scor electoral de doar 3,28%. Johnson a fost urmat de ecologista Jill Stein, creditată cu infimul procent de 1,07%.
Niciodată în istoria secolului XX nu s-a putut câștiga o candidatură în afara partidului. Cel mai bun rezultat a venit de la Ross Perot în 1992, care a reușit să obțină 18,9% din voturi.
Miliardarul Ross Perot a candidat din nou, în 1996, împotriva lui Bill Clinton și George Bush-tatăl, sub eticheta Partidului Reformist, pe care l-a dorit ca alternativă la cele două comportamente ale politicii americane.
Cu o scădere la 8,3% din voturi, aceasta este ultima candidatură terță care a depășit 5%.
Prin urmare, din punct de vedere politic, istoria nu pledează în favoarea lui Kanye West. În practică, rapperul, obișnuit cu declarații excentrice, uneori șocante, este deja în întârziere cu planificarea electorală.
Astfel, cu patru luni înainte de alegerile prezidențiale, el trebuie să se înregistreze la Comisia electorală federală, să prezinte un program de campanie și să strângă suficiente semnături pentru a apărea pe buletinul de vot din noiembrie.
Or, nu numai că nu s-a înregistrat pentru moment în niciun registru oficial, dar artistul a ratat deja termenul limită pentru a se prezenta ca candidat independent în numeroase state: Alabama, Montana, Nevada, New Hampshire, New-Mexico, New York, Carolina de Nord și Texas.
În plus, pentru a fi un candidat independent, trebuie să adune un anumit număr de semnături ale alegătorilor, în funcție de state, variind de la 1.000 pentru Arkansas la aproape 200.000 pentru California.
O altă constrângere, în condițiile în care nu există o campanie reală în curs pentru Kanye West sau nu a fost anunțată.
Cu patru luni înainte de alegeri, acest anunț al artistului seaman mai mult cu o campanie de comunicare pentru a vorbi despre lansarea noului său album, decât o adevărată ambiție prezidențială.
Declarația a fost făcută însă în siajul mișcării Black Lives Matter și a protestelor împotriva violenței poliției din Statele Unite, care l-au făcut pe Kanye West să se distanțeze de Donald Trump.
Din 2016, rapperul, organizator de asemenea al Sunday Service, un amestec de concerte de masă și gospel, și-a exprimat în repetate rânduri admirația pentru activitatea președintelui Donald Trump.
Foto: Facebook