Ce salariu trebuie să aibă un primar în opinia unui lider PSD
- Antoaneta Etves
- 23 mai 2017, 16:29
Preşedintele Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România (UNCJR), Marian Oprişan, a apreciat că legea salarizării este "bună şi curajoasă", adăugând însă că remuneraţia corectă pentru un preşedinte de Consiliu judeţean sau un primar de municipiu-reşedinţă de judeţ ar fi de 15.000 de lei lunar.
"Este pentru prima oară când un guvern abordează cu curaj această situaţie, pentru că în România trebuiau puşi oamenii fiecare la locul lui şi retribuiţi în funcţie de ceea ce ştiu să facă fiecare. Cât de mare sau cât de mic este salariul acum al unui primar sau al unui preşedinte de Consiliu judeţean, vă spun că în raport cu responsabilităţile pe care le are un preşedinte de Consiliu judeţean sau primar chiar şi suma prevăzută în proiectul de lege privind salarizarea, după părerea mea, este mică. Dar este un început şi eu sunt convins că dacă, din punct de vedere economic, România merge în direcţia corectă (...) atunci şi salariile vor fi unele bune. (...) Cel mai corect ar fi ca un preşedinte de consiliu judeţean sau un primar de municipiu reşedinţă de judeţ să câştige 15.000 de lei pe lună net. Sunt categorii profesionale în România care au aceste salarii în acest moment şi nu au responsabilităţi faţă de 200.000 - 400.000 sau două milioane de locuitori", a precizat el, la finalul Adunării Generale a UNCJR.
Oprişan a apreciat că premierul, preşedinţii celor două Camere parlamentare şi şeful statului ar trebui să aibă la rândul lor salarii mai mari.
"Va trebui să ne uităm unii în ochii altora şi să renunţăm la ipocrizie, pentru că nu poţi să ceri responsabilităţi, nu poţi să trimiţi pe cineva în fruntea a 400.000 de cetăţeni, să aibă responsabilităţi în ceea ce înseamnă gestionarea a mii de miliarde şi să îi spui: 'Mergi cu bicicleta de acasă şi până la serviciu şi ia şi mănâncă un sandviş din buzunar la fiecare oră, pentru faptul că e de datoria ta cum ne slujeşti pe noi'. Nicăieri, dacă vă uitaţi, în lumea civilizată, în UE, nu există la demnitari salariile care există în România", a spus el.
Marian Oprişan, care a fost reales marţi în funcţia de preşedinte al UNCJR, a mai precizat că temele majore ale Uniunii pentru perioada următoare sunt Codul administrativ, Codul finanţelor locale, dar şi legea incompatibilităţilor, pe care a catalogat-o ca fiind "absolut defectuoasă".
"România nu are o lege europeană privind incompatibilităţile. În toată Europa şi în lumea civilizată nu există incompatibilitate decât între privat şi public. Nu există incompatibilităţi între public şi public, aşa cum există în legea 161", a spus el.
În ce priveşte propunerea premierului privind alegerea preşedinţilor de Consilii judeţene prin vot direct, Oprişan a opinat că posibilitatea cetăţenilor de a-şi desemna reprezentantul reprezintă o "formă de democraţie supremă, de libertate supremă".
Totodată, Oprişan şi-a exprimat speranţa că în decurs de patru luni descentralizarea va deveni o realitate, menţionând că în lumea civilizată această operaţiune a avut loc acum 50-60 de ani. De asemenea, el a apreciat că statul cheltuie foarte mult în acest moment cu membrii corpului prefecţilor.
"Eu cred că atunci când un partid politic câştigă alegerile, trebuie ca aceia care au condus prost, odată la patru ani de zile, să plece. Cei care au condus bine şi sunt realeşi de populaţie, să rămână. Dar cei care au guvernat şi gestionat lucrurile prost trebuie să plece din funcţie. (...) Eu cred că statul român cheltuie foarte mulţi bani cu cei care sunt membri ai corpului prefecţilor în acest moment şi nu merită acest lucru. (...) În SUA, când se schimbă administraţiile, odată la patru sau opt ani, pleacă 30.000 de oameni acasă. Care e problema? Nu e niciun fel de problemă. Oamenii au pregătire profesională, au venit din alte însărcinări, vor merge la vechile îndeletniciri pe care le-au avut", a mai spus el.