Ce salarii se mai plătesc la stat! Salarii, indemnizații și prime de nababi

Ce salarii se mai plătesc la stat! Salarii, indemnizații și prime de nababi

Se trăiește bine ca angajat în sectorul bugetar, dar parcă unele lefuri întrec bunul simț.

O anchetă a Curții de Conturi a scos la iveală cum se lăfăie directorii, directorașii și inginerii de la Cupru Min SA Abrud, cea mai profitabilă companie minieră din România.

Astfel, potrivit unui raport al Curții de Conturi, între ianuarie 2017 și decembrie 2018 societatea Cuprin Min SA Abrud a făcut plăţi nelegale în valoare de 710.933 lei! Banii aceștia au reprezentat doar salarii brute, acordate însă cu încălcarea legislaţiei în vigoare, scrie ziarulunirea.ro.

De acești bani au beneficiat persoane cu funcţii de conducere (inginer-şef, şef de carieră, şef de uzină, contabil-şef, consilier principal), precum şi consilieri ai directorului general. Dacă instanțele de judecată vor valida raportul Curții de Conturi, atunci toată suma va fi recuperată de la cei în cauză.

Cu toate că este o companie cu acționariat 100% de stat, conducerea Cupru Min SA a contestat raportul, subliniind legalitatea acordării drepturilor salariale, care au fost incluse în bugetele de venituri şi cheltuieli și aprobate de Adunarea Generală a Acţionarilor.

„Reclamanta se prevalează de contractul colectiv de muncă, al cărui rol este, potrivit susţinerii sale, de asigurare a unor drepturi minimale în favoarea salariaţilor, nicidecum de a stabili un plafon maxim al salariilor ce pot fi acordate. În continuare, reclamanta mai arată că salariile acordate au fost stabilite în raport cu sarcinile de serviciu, în baza acordului bilateral al părţilor. Mai susţine reclamanta că interpretarea intimatei (n.n. – Curtea de Conturi) conduce la plafonarea salariilor indiferent de performanţele sau sarcinile îndeplinite de salariaţi”, se arată în cuprinsul hotărârii Tribunalului Alba.

Judecătorul de caz nu a fost de acord cu punctul de vedere al Cupru Min SA. Iată ce a notat instanța: „Contrar susţinerilor reclamantei, pârâta (n.n. – Curtea de Conturi) nu a intervenit în stabilirea salariilor, ci doar a constatat nerespectarea contractului colectiv de muncă, prin acordarea salariilor cu nerespectarea legii nr. 53/2033 şi a legii nr. 62/2011. Instanţa constată că, în perioada analizată, reclamanta a acordat salarii persoanelor care au fost eliberate din funcţiile de conducere începând cu data de 01.02.2017 şi care, începând cu aceeaşi dată, a ocupat funcţii executive de inginer-şef şi consilier director general şi la care salarizarea s-a făcut cu încălcarea grilei de salarizare. De asemenea, instanţa constată că în mod corect pârâta a reţinut depăşirea procentului de 30% din salariul directorului general, fiind acordat un salariu 10.000 lei/ lună, prin act adiţional la contractul individual de muncă, care reprezintă un procent de 44%”.

Așadar, Cupru Min SA a umplut buzunarele șefilor acordând lefuri mai mari decât cele prevăzute în grila unică de salarizare negociată!

La finele anului 2019, Cupru Min SA avea 561 de angajaţi. Vorbim despre singura firmă din România care extrage minereuri neferoase și mai are ca obiect de activitate prepararea minereurilor cuprifere şi valorificarea concentratului cupros şi a metalelor preţioase. Cupru Min exploatează zăcământul de la Roşia Poieni (60% din rezervele de cupru ale României se află aici).

În semestrul I din 2019, Cupru Min SA Abrud avea o cifră de afaceri aproape egală cu cea din întregul an 2015, respectiv 135,8 milioane lei!

Ne puteți urmări și pe Google News