Sandviciurile cu pui şi brânză, fructele şi iaurturile le dau micuţilor energie şi-i ajută să se concentreze la şcoală.
Ordinul Ministerului Sănătăţii Publice, intrat ieri în vigoare, prin care se interzice comercializarea produselor de tip fast-food în incinta şcolilor nu este suficient pentru ca elevii să aibă o alimentaţie sănătoasă. Părinţii trebuie să fie atenţi ca micuţii să aibă parte de produse care să nu-i îmbolnăvească tot timpul zilei, inclusiv în pacheţelul pentru şcoală.
Mezelurile trebuie eliminate pe cât posibil, ca şi hamburgerii, dulciurile sau iaurturile cu fructe. Laptele, iaurtul simplu, pâinea prăjită, mierea, fasolea, puiul sau peştele trebuie însă consumate din belşug.
Nu le daţi zilnic dulciuri
Pacheţelul copilului ar trebui să cuprindă un sandvici cu brânzeturi sau friptură de pui rece şi fructe. „Dintre mezeluri, alegeţi-le pe cele cu carne macră“, vă sfătuieşte nutriţionistul Eduard Adamescu, de la Cabinetul de diabet zaharat şi obezitate Moşilor din Bucureşti. Recomandate sunt şi sandviciurile cu somon, completează specialiştii citaţi de site-ul WebMD. Somonul este o sursă foarte bună de acizi graşi omega 3, esenţiali pentru dezvoltarea creierului.
De asemenea, puteţi să le daţi iaurturi, de preferat simple, pentru că cele cu fructe au şi coloranţi. Lactatele conţin proteine şi complexul de vitamine B, esenţial pentru dezvoltarea ţesutului creierului. „Iaurtul şi laptele furnizează o cantitate importantă de proteine şi carbohidraţi, utili pentru energia de care are nevoie creierul“, afirmă nutriţionistul Bethany Thayer. Nu-i încurajaţi pe copii să-şi cumpere dulciuri.
„Nu trebuie obişnuiţi cu dulciuri zilnic, pentru că le intră în reflex“, atrage atenţia Eduard Adamescu. Foarte important este şi ce mănâncă micuţii la micul dejun. Daţi-le pâine prăjită cu unt şi miere, o salată mică cu brânză, lapte cu cereale sau ouă fierte. „Micul dejun trebuie să fie consistent, pentru ca micuţii să se poată concentra la şcoală. Obiceiurile din copilărie se păstrează şi la maturitate, şi de aceea este bine să-i învăţaţi pe copii să mănânce dimineaţa“, mai spune Eduard Adamescu.
După-amiaza, copiii ar trebui să consume o supă, felul doi şi o salată. Foarte bună este fasolea, care conţine proteine, fibre, vitamine şi minerale.
„Fasolea este un aliment important pentru creierul copiilor, menţinând nivelul de energie al micuţilor ridicat toată după-amiaza“, spune Sarah Krieger, purtător de cuvânt al American Dietetic Association. La desert, sunt recomandate tarte sau salate cu fructe.
SFATUL PSIHOLOGULUI
Părinţii trebuie să fie model pentru micuţi
Copiii trebuie învăţaţi să mănânce sănătos încă de la vârsta de şase luni. „Copilului trebuie să-i explicăm înainte de a merge la şcoală de ce nu este bine să mănânce junk-food. Foarte importante sunt însă şi modelul pe care îl primeşte de la părinţi, dar şi alternativele pe care aceştia le oferă micuţilor: legume, fructe şi o cantitate mică de dulciuri“, explică Laura Mateescu, asistent universitar la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“ din Bucureşti, specializat în psihiatria copilului şi adolescentului. Dacă micuţul a ajuns deja la vârsta şcolară şi nu a fost învăţat să mănânce sănătos, primul pas este ca întreaga familie să-şi schimbe dieta şi să-i explice de ce nu este bine să consume astfel de alimente. Părinţii nu ar trebui să le permită copiilor accesul la junk-food şi să nu cedeze rugăminţilor acestora.