Ce să faci în facultate pentru a-ţi pregăti viitoarea carieră

Ce să faci în facultate pentru a-ţi pregăti viitoarea carieră

Odată ce ai intrat la facultate, nu trebuie să te culci pe o ureche sau să te bazezi doar pe cunoştinţe teoretice. Activităţile în care te implici în studenţie îţi vor fi paşaportul pentru piaţa muncii.

Piaţa muncii este instabilă şi imprevizibilă, iar an gajatorii se plâng permanent că studenţii nu învaţă ce trebuie în facultate. Dat fiind acest context, nu rămâne decât ca tânărul, pe lângă studiile teoretice, să înceapă să acumuleze experienţă încă din primul an de facultate.

Patronii nu mai angajează oameni slab pregătiţi şi fără experienţă pentru că, în contextul crizei, nu-şi mai permit să piardă.

Inspiraţie pe timp de criză

Dacă până anii trecuţi se ştia că domenii precum cel economic, construcţii, inginerie ori ştiinţele comunicării nu au cum să producă şomeri, cererea fiind mare pe piaţa muncii, viitorii absolvenţi de facultate nu au nicio garanţie. Evoluţia economică este imprevizibilă, aşa că alegerea domeniului de studiu ţine mai mult de inspiraţie şi de noroc.

„În acest an, recrutările sunt blocate în toate domeniile la nivel de juniorat. Dacă până acum se angajau juniori care erau trimişi ulterior la training, acum angajatorii nu mai au bani să-i pregătească”, spune Alexandra Urseanu, consultant resurse umane la compania HART. În această situaţie, au şanse la angajare doar persoanele ce îndeplinesc perfect cerinţele postului respectiv.

Una dintre principalele probleme ale învăţământului superior este neadaptarea cursurilor la cerinţele pe care le presupune un loc de muncă. Chiar dacă universităţile au început să ia în seamă plângerile angajatorilor în acest sens, adaptarea la piaţa muncii este un proces extrem de lent şi aproape insesizabil.

Chiar şi în acest context, nu este imposibilă obţinerea din timpul facultăţii a abilităţilor şi a competenţelor necesare în carieră. Alexandra Urseanu recomandă înscrierea în asociaţiile studenţeşti, care funcţionează ca nişte companii şi permit implicarea în proiecte diverse.

Specialista în resurse umane îi sfătuieşte pe studenţi să obţină burse de studiu în străinătate, care le pot aduce o viziune mai largă asupra domeniului pe care îl studiază.

Internshipul, primul contact direct cu o organizaţie

Există o serie de facultăţi lejere, ce permit o slujbă cu program redus, dar şi altele extrem de solicitante care ocupă tot timpul studentului.

În cazul din urmă, singura modalitate de a stabili un prim contact cu piaţa muncii este internshipul (munca neremunerată într-o companie pentru o perioadă determinată). „În această perioadă, studenţii învaţă ce înseamnă o organizaţie, dar şi cum relaţionează departamentele sau cum se munceşte efectiv”, arată consultantul HART.

53 % dintre absolvenţii de Drept spun că nu au învăţat ce trebuie în facultate (studiu ARACIS)

„Marea greşeală a tinerilor este să considere facultatea un scop în sine. Scopul lor trebuie să fie profesia.“, ALEXANDRA URSEANU, consultant în resurse umane

LIPSURI

Dialog surd între universităţi şi companii

Lipsa unei colaborări reale între universităţi şi companii este confirmată şi prin rezultatele unui studiu realizat la sfârşitul anului trecut de Agenţia Română pentru Asigurarea Calităţii şi Centrul Educaţia 2000+. Cercetarea „Educaţie de calitate pentru piaţa muncii” conţine o serie de concluzii pesimiste, exprimate prin vocile absolvenţilor.

După cum spun tinerii ce au studiat informatica, în facultăţile cu acest profil se învaţă programe ce nu se mai folosesc de către companii. La fel, 53% dintre absolvenţii de drept chestionaţi în cadrul cercetării s-au plâns că problemele cu care se confruntă la locul de muncă au fost ignorate de materiile studiate în şcoală.

De asemenea, peste jumătate dintre absolvenţii de inginerie mecanică au arătat că facultatea nu i-a ajutat să obţină abilităţile şi competenţele cerute de către angajatori. Conform aceluiaşi studiu, un angajator aşteaptă de la un absolvent o bună capacitate de organizare la locul de muncă, cunoştinţe despre munca în echipă şi bune abilităţi de comunicare.

CITIŢI ŞI:

  • EVZ dă startul admiterii la facultate
  • Concurenţă mare la Administraţie şi Jurnalism
  • Alege-ţi studiile ce ţi se potrivesc!
  • „Şcoala de acum scoate doar tocilari, nu valori”
  • Joburi pentru bani de buzunar
  • Echivalarea diplomei, un nou examen

Vezi lista facultăților de stat și particulare 2010

Ne puteți urmări și pe Google News