Ce să facă firmele ca să evite amenzile de la Inspecţia Muncii

Ce să facă firmele ca să evite amenzile de la Inspecţia Muncii

Autorităţile şi-au intensificat controalele la firme pentru a elimina munca la negru. Mulţi patroni nu ştiu că trebuie să declare un post vacant în cinci zile lucrătoare de la eliberarea acestuia. Dacă nu fac acest lucru, riscă amenzi de la 3.000 lei, avertizează Mirela Şerban, managing partner la compania de contabilitate, audit şi consultanţă fiscală R&M Audit.

Potrivit specialistului, "autorităţile şi-au intensificat eforturile de a reduce munca nedeclarată, prin creşterea atât a numărului de controale directe ale Inspectoratelor Teritoriale de Munca (ITM), cât şi ale Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM)".

Autorităţile consideră că primul pas pentru încurajarea muncii la negru este să nu anunţi că ai un post vacant, pentru a-l putea ocupa ulterior în condiţii de muncă nedeclarată, explică Mirela Şerban.

De la 1 ianuarie 2011, relaţiile companiilor cu ITM se desfăşoară pe cale electronică, fapt considerat de specialişti absolut lăudabil pentru diminuarea birocraţiei.

Însă, în acelaşi timp, o serie de inspectori de profil îşi pot eficientiza munca şi pot să intensifice controalele în special în cazurile de muncă nedeclarată, pentru care Codul Muncii este de destul de aspru.

Contribuţii prea mari pentru sănătate "Plafonarea contribuţiilor sociale la 5 câştiguri salariale medii brute (şi care în opinia noastră este oricum foarte mare, respectiv 10.110 lei ) are un important efect pozitiv asupra firmelor, însă, în ceea ce priveşte stimularea naturală a muncii declarate- prin reducerea fiscalitatii aferente-, autorităţile s-au oprit la jumătate de drum", spune reprezentanta R&M Audit.

Potrivit acesteia, neplafonarea contribuţiilor de sănătate încurajează munca nedeclarată din cauza împovărării excesive.

"Sunt contribuabili care pot deja să revendice un spital, deoarece în timp au făcut contribuţii imense la fondul de sănătate, de care nu au cum să beneficieze, întrucat serviciile medicale şi medicamentele sunt aceleaşi indiferent de suma achitată", a argumentat Mirela Şerban.

Condiţii mai blânde pentru angajatori, în noul Cod al Muncii Referitor la noile modificări propuse pentru Codul Muncii, experţii R&M Audit subliniază că, în general, condiţiile aplicate angajatorilor devin ceva mai blânde.

"Important este să existe un echilibru între reglementşrile ce impun comportamnetul angajatorilor şi, respectiv, facilităţile acordate angajaţilor, astfel încât să se diminueaza birocraţia, să fie stimulate angajările legale şi activitatea economică generală, fără a induce însă uşurinţa realizării unor inechităţi faţă de angajaţi", a subliniat Mirela Serban.

Ne puteți urmări și pe Google News