Evenimentul Zilei > Actualitate > CE CONDIMENTE la îndemână vă ajută să staţi departe de RĂCELI
CE CONDIMENTE la îndemână vă ajută să staţi departe de RĂCELI

CE CONDIMENTE la îndemână vă ajută să staţi departe de RĂCELI

Valul de răceli şi gripe care se apropie, pe fondul schimbărilor bruşte de temperatură, poate fi "combătut" şi cu alimente ori condimente pe care cu siguranţă le aveţi în casă.

Substanţele conţinute în ceapă şi usturoi, alături de vitaminele pe care le găsim în fructe şi legume sunt aliaţi de nădejde ai sistemului imunitar şi pot fi folosite pentru tratarea primelor simptome de gripă şi răceală. Medicii au şi alte sfaturi pentru cei care doresc să facă faţă cât mai bine sezonului rece.
1. ALIMENTAŢIA: GRĂSIMI DIN NUCI ŞI PEŞTE
Cea mai la îndemână şi mai eficientă metodă pentru întărirea sistemului imunitar este alimentaţia sănătoasă. Fructele şi legumele care se găsesc din belşug în această perioadă conţin numeroase vitamine care întăresc funcţiile de apărare şi de autovindecare ale organismului. De asemenea, în perioadele reci, organismul are mai multă nevoie de alimente bogate în grăsimi care stochează energia şi reprezintă un factor imunostimulator împotriva frigului.

  • Regimul de 14 zile care ţine departe gripa

,,Iarna poftim după gras pentru că grăsimile sunt cel mai bun combustibil pentru a ne apăra de frig. Grăsimile sănătoase le găsim în peşte, nuci şi seminţe oleaginoase”, ne-a explicat expertul în nutriţie Corina Zugravu.
2. CONDIMENTELE ANTI-RĂCEALĂ
O altă categorie de alimente care conţin substanţe active foarte puternice cu efect antibacterian şi antiviral sunt condimentele şi alimentele iuţi, care încălzesc organismul. Printre acestea, ceapa şi usturoiul care dacă sunt consumate de cel puţin 3-4 ori pe săptămână oferă o protecţie sporită împotriva viruşilor gripei. ,
,Categoric, o persoană care consumă ceapă şi usturoi este mult mai protejată împotriva gripei şi răcelii, decât o persoană care nu consumă, pentru că aceste două alimente acţionează foarte bine antibacterian şi antivial’‘, spune Gabriela Papazian- Urdareanu, medic primar, specialist în fitoterapie, acupunctură şi homeopatie, de la Centrul Naţional de Acupunctură.

  • S-a dat STARTUL BOLILOR de SEZON! Cum faci DIFERENŢA dintre GRIPĂ şi RĂCEALĂ

Plantele cele mai active sunt condimentele de tipul scorţişoarei, ghimbirului, cimbrului, măghiranului, rozmarinului, ardeiului iute şi chiar piperului, fiind suficient să condimentăm mâncarea cu cel puţin una din aceste plante, în zilele în care nu consumăm ceapă sau usturoi.
Dacă apar primele simptome de gripă, un tratament de aproximativ o săptămână cu cimbru, poate stopa dezvoltarea bolii. ,, Cimbrul se foloseşte în general în bolile acute pentru că este o substanţă foarte activă cu uleiuri esenţiale foarte puternice şi nu poate fi folosit perioade foarte îndelungate”, adaugă ea.
3. CÂND LUAŢI SUPLIMENTE
Atunci când, din diferite motive, avem o dietă mai săracă în fructe şi legume, o alternativă o reprezintă suplimentele de vitamine, însă ele nu sunt la fel de eficiente. ,,Este bine ca organismul să fie odihnit, bine hrănit şi tonic. Dacă dieta este săracă în vitamine naturale, sunt utile şi suplimentele, dar ele sunt inferioare dietelor alimentare”, a completat medicul de familie Călin Ciubotaru.
Săptămâna viitoare începe vaccinarea antigripală gratuită
Aproape 80.000 de români au ajuns la medic în ultima săptămână din cauza infecţiilor respiratorii şi a pneumoniilor, anunţă Centrul pentru Prevenirea Bolilor Transmisibile.

  • Cine are prioritate la vaccinare antigripală. De ce nu protejează 100%

Aproximativ 65.000 au avut infecţii acute de căi aeriene superioare, iar restul pneumonii. Peste 4.500 dintre bolnavi au avut nevoie de internare. Cei mai afectaţi de răceli şi complicaţiile lor au fost copiii între 2 şi 4 ani.
De săptămâna viitoare, începe imunizarea gratuită a persoanelor la risc (bătrâni cu boli cronice, personal medical etc.). „Ministerul Sănătaţii a achizionat un milion de doze de vaccin, iar în acest moment este în faza de distribuţie a acestora”, anunţă oficialii MS. Imunizările se vor face prin medicii de familie.
CITIŢI ŞI:

  • Ce boli te pândesc de la prea mult stat pe scaun
  • Pot veni de unde nu te aştepţi. Pericolele sexului intens
  • FRUCTELE ŞI LEGUMELE care te fac mai vesel se cunosc după culoare
  • DESCOPERIRE. O anumită grupă de alimente reprezintă MINUNEA care-i ajută pe diabetici în lupta cu boala
  • MOTIVUL NEAŞTEPTAT care dezvoltă creierul copiilor şi îi face SUPERINTELIGENŢI