Ce s-ar întâmpla în cazul unui război nuclear între Rusia și NATO

Sursa: arhiva EVZ

Liderul rus Vladimir Putin a sugerat că ar lua în considerare utilizarea armelor nucleare dacă se confruntă cu un răspuns militar NATO în Ucraina sau dacă se confruntă cu o amenințare directă la adresa persoanei sau a regimului său.

Dacă războiul se extinde într-o țară NATO precum Estonia sau Polonia, ar avea loc o confruntare directă SUA-Rusia, cu pericolul clar de escaladare nucleară.

Prin urmare, probabil că lumea este acum mai aproape de conflictul nuclear decât oricând de la criza rachetelor din Cuba din 1962.

Scenarii privind un război nuclear

Deci, cum ar arăta în realitate un schimb nuclear la scară largă? Cea mai recentă evaluare a capacității militare nucleare rusești estimează că, la începutul anului 2022, Rusia are un stoc de aproximativ 4.477 de focoase nucleare - aproape 6.000 dacă sunt incluse focoasele „retrase”. SUA mențin un inventar similar de 5.500 de focoase, dintre care 3.800 pot fi dislocate rapid.

Puterea explozivă a acestor arme este greu de înțeles. S-a estimat că aproximativ 3 milioane de tone de echivalent TNT au fost detonate în al Doilea Război Mondial. Pentru comparație, fiecare dintre submarinele Trident din Marea Britanie transportă 4 megatone de echivalent TNT pe 40 de focoase nucleare, ceea ce înseamnă că fiecare submarin poate provoca mai multe distrugeri explozive decât a avut loc în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

În 1945, SUA au atacat orașele japoneze Hiroshima și Nagasaki cu bombe atomice, oferindu-ne două exemple reale ale efectelor armelor nucleare asupra populațiilor umane.Un total de 140.000 de oameni din Hiroshima și 73.000 din Nagasaki au murit instantaneu sau în cinci luni din cauza exploziei nucleare, a căldurii radiante intense de la mingea de foc și a radiațiilor ionizante.

Mulți oameni prinși la o rază de 1 km de punctul zero au fost carbonizați de razele de căldură, iar cei aflați la o distanță de până la 1,5 km au suferit arsuri fulgerătoare, iar suprafețe mari de piele s-au desprins ulterior. Unele, în special cele din interiorul clădirilor, au fost reduse la oase albe, deoarece toată carnea a fost vaporizată de căldura intensă. Mulți supraviețuitori au suferit boli acute din cauza radiațiilor. Simptomele au inclus diaree cu sânge, căderea părului, febră și sete intensă. Mulți au murit mai târziu.

Hiroshima și Nagasaki au demonstrat că radiațiile generate de precipitații a fost cea mai mică dintre problemele noastre în urma războiului nuclear. Mult mai grav a fost colapsul social, foametea și distrugerea unei mari părți a biosferei planetare.Exporturile de alimente se prăbușesc pe măsură ce stocurile se epuizează într-un singur an, iar până în anul patru un total de 1,3 miliarde de oameni se confruntă cu o pierdere de aproximativ o cincime din aprovizionarea lor actuală cu alimente.

Un război fără câștigător

Un studiu din 2014 al aceluiași scenariu (al unui schimb nuclear de 100 de arme între India și Pakistan) a constatat că funinginea care pătrunde în stratosferă ar provoca daune grave stratului de ozon al Pământului, crescând penetrarea UV cu 30-80% la latitudinile mijlocii. Acest lucru ar provoca „daune pe scară largă sănătății umane, agriculturii și ecosistemelor terestre și acvatice”, au scris cercetătorii.

Un studiu din 2008 a analizat un scenariu de război nuclear Rusia-SUA, în care Rusia ar viza 2.200 de arme asupra țărilor occidentale, iar SUA ar viza 1.100 de arme fiecare asupra Chinei și Rusiei. Prin urmare, în total, 4.400 de focoase detonează, echivalentul a aproximativ jumătate din stocurile actuale deținute fiecare de Rusia și SUA.

Până în acest moment, cea mai mare parte a populației umane de pe Pământ va muri de mult. Producția mondială de alimente s-ar prăbuși cu peste 90%, provocând foamete globală care ar ucide miliarde de oameni. În majoritatea țărilor, mai puțin de un sfert din populație supraviețuiește până la sfârșitul anului doi în acest scenariu. Stocurile globale de pește sunt decimate și stratul de ozon se prăbușește.

Această înțelegere comună a consecințelor Armaghedonului nuclear a condus la declarația din 1985 a președintelui american Ronald Reagan și a secretarului general sovietic Mihail Gorbaciov că „un război nuclear nu poate fi câștigat și nu trebuie purtat niciodată”. Această declarație a fost reafirmată de președinții Biden și Putin chiar în ianuarie 2022. Prețul escaladării nucleare este sinuciderea planetară, fără niciun câștigător. Acest lucru nu va salva vieți în Ucraina - va duce pur și simplu numărul morților din războiul actual de la mii la miliarde, potrivit Alliance for Science.