De ce ni se pare că acest caz nu ar trebui să fie băgat la sertar? Că trebuie să se dea repede o soluţie în el, oricare ar fi ea? Pentru că, de curând, poliţia a început să fie dotată cu pistoale „Beretta”, care înlocuiesc bătrânul şi imprecisul „Carpaţi”. „Beretta” este o armă performantă, care ucide repede. Aşa că poliţiştii care o mânuiesc, trebuie să fie foarte bine instruiţi.

Pe unde s-au tras focurile de avertizare?

Alexandru Gâzdac a fost lovit de patru proiectile. Toate trase din pistolul aceluiaşi poliţist, începător, cu numai trei ani vechime în MAI. L-au lovit în picior, în şold, în abdomen, dar şi în torace. Alexandru Gâzdac a căzut sub rafala de gloanţe. A fost chemată salvarea. Cel împuşcat a murit la scurt timp după incident, în urma hemoragiei puternice.

Într-un comunicat, poliţia susţine că s-au aplicat la sânge prevederile din legea folosirii armamentului. Numai că după aceea, declaraţiile sunt împărţite. Unii susţin că s-a tras în plan orizontal, pe lângă Gâzdac, ca să-l sperie. Alţii, că în plan vertical, aşa cum de altfel prevede legea. Numai că în tavanul holului unde a fost împuşcat Gâzdac, nu există urme de gloanţe. Există însă în peretele unde s-a prăbuşit victima. Deci, s-a tras în plan orizontal.

Cine are dreptate

Chestorul Bogdan Despescu a precizat pentru evz.ro: „Activităţile noastre nu au drept scop violenţa împotriva persoanelor sau suprimarea vieţii, dar, în acelaşi timp, când un cetăţean sau un poliţist este atacat, este supus unei agresiuni, unei vătămări corporale sau îi este pusă viaţa în pericol, acţionăm ferm, conform legii, şi nu vom ezita să folosim toate mijloacele din dotare”.

Întrebare simplă atunci: Dacă se aplică forţa gradual, de ce s-au tras patru focuri de armă în victimă? De ce patru şi nu unul singur, şi nu într-o zonă vitală. De regulă se trage în picior. Ce caută glonţul din torace, care se pare că i-a şi cauzat moartea?

Mai mult. De ce niciunul dintre poliţişti nu a folosit şi arme albe, neletale, pe care poliţia le are în dotare, cum ar fi spray-ul lacrimogen?

Şi de ce, nici după acest incident tragic, nici măcar nu se pune problema la nivelul MAI, să se achiziţioneze şi altfel de arme, neletale, cum ar fi pistoalele cu electroşocuri, care  imobilizează victima, dar nu o ucide?

Poliţistul care l-a împuşat mortal pe nebunul Gâzdac nu a suportat, cel puţin până în acest moment, nici un fel de sancţiune. S-a deschis un dosar penal care bate pasul pe loc. Iar poliţistul, în vârstă de 23 de ani, continuă să meargă înarmat pe stradă, în ciuda faptului că şefii lui, încercând să-i ia apărarea, au spus că este neexperimentat şi de aceea a tras patru gloanţe. Şi dacă în faţa neexperimentatului, mai apare un alt Gâzdac, în chiloţi şi cu o foarfecă în mână? Îl face sită şi pe acesta?

Atâta timp cât se desfăşoară cerectarea penală, în mod normal, poliţistul ar fi trebuit ori să fie suspendat, ori să i se dea o muncă administrativă, unde să nu aibă contact cu infractorii . Dar asta ar fi însemnat nişte pierderi de bani. Nişte sporuri.

Surse din interiorul MAI ne-au confirmat că mama poliţistului neexperimentat  lucrează la Corpul de Control al ministrului de Interne.

Acum, poliţia primeşte în dotare „Beretta”. Nu de alta, dar se mai poate găsi un începător care trage de frică. Şi să nu le vină ideea să pună victima la „mort de COVID”, că tot e pandemie şi dosarele bat pasul loc.

PAGINA ANTERIOARA