Una dintre cele mai iubite sfinte ale românilor, Sfânta Parascheva, este totodată și un simbol al smereniei și iubirii pentru cei umili. Deși nu s-a născut la noi, iar istoria aducerii ei în România este o epopee în sine, numele sfintei este încă popular printre români.
Numele derivate din Parascheva care se sărbătoresc de hramul sfintei sunt Paraschiva, Parascheva, Paraschiv sau nume derivate ale acestora, cum ar fi: Pachita, Paraschita, Parastita, Parasca, Chiva, Chivuța, Vuța, Chivu sau Petcu.
Sfânta Cuvioasă Parascheva, ocrotitoarea Moldovei, este o sărbătoare foarte importantă pentru români, iar moaștele Sfintei se află în Catedrala Mitropolitană din Iași de peste 250 de ani, sărbatorită pe 14 octombrie.
Semnificația numelui
Numele Parascheva provine de la grecescul paraskeve, care înseamnă vineri. Sensul propriu al substantivului este pregătire, vinerea desemnând ziua dinaintea Sabatului în care se făceau pregătirile pentru sărbătoare. Supranumele de Sfânta Vineri este interpretat fie ca provenind de la ziua în care s-ar fi născut Sfânta Cuvioasă Parascheva (o zi de vineri), fie ca o aducere aminte a faptului că vinerea, în ziua răstignirii Mântuitorului, Sfânta Parascheva ținea post negru.
Despre Sfânta Parascheva se știe că s-a născut în secolul al XI-lea, pe teritoriul Turciei de azi, în Epivat. Se spune că de pe când era doar un copil împărțea săracilor haine și mâncare. La vârsta de 18 ani, a hotărât să se retragă în pustiu, ajungând până în deșertul Iordanului, unde a dus o viață aspră, postind, rugându-se și dormind pe rogojină. Sfânta Parascheva a trecut la cele veșnice la numai 25 de ani, în data de 14 octombrie.
Proteste în lanț
Din cauza pandemiei, anul acesta este prima oară când cel mai mare pelerinaj religios de la noi a fost anulat, fiind rezervat doar locuitorilor județului Iași. An de an, zeci de mii de români din toate colțurile țării și-au purtat pașii la Iași, unde racla cu moaștele sfintei se află depusă în somptuoasa Catedrală Metropolitană. În jur de 100 de persoane au protestat și luni, pentru a patra zi la rând, nemulțumite că doar ieșenii se pot ruga la racla sfintei. Până luni dimineață, aproape 8.000 de oameni s-au rugat la racla Sfintei Parascheva. În 2019, în a cincea zi de pelerinaj, la moaștele Cuvioasei veniseră deja 150.000 de credincioși.