Urmează o perioadă facilă pentru proteste dure, anunță guvernul american, care se bazează pe o analiză a situației după ridicarea restricțiilor. Chiar dacă anunțul făcut de SUA vizează teritoriul american, tensiunile și-au spus cuvântul peste tot în lume, iar oamenii au protestat într-un număr din ce în ce mai mare.
Guvernul american a avertizat vineri împotriva riscului ca "extremiştii" să profite de ridicarea restricţiilor sanitare datorită progreselor înregistrate contra pandemiei, pentru a efectua atacuri violente, notează AFP.
Departamentul de Securitate Internă a modificat o alertă antiteroristă publicată în ianuarie, după asaltul partizanilor lui Donald Trump asupra Capitoliului, care pentru prima dată s-a concentrat asupra ameninţărilor interne.
Amenințările continuă să planeze asupra SUA
"Sfătuim publicul să rămână vigilent în faţa ameninţărilor care continuă să planeze asupra Statelor Unite", indiferent dacă provin de la "terorişti interni" sau de la actori străini, a declarat secretarul american pentru securitate internă, Alejandro Mayorkas, într-un comunicat.
Potrivit noului buletin, "extremişti violenţi ar putea exploata relaxarea restricţiilor legate de COVID-19 pentru a efectua atacuri împotriva unei serii întregi de ţinte", protejate în ultimele luni de absenţa publicului.
El menţionează în special apelurile la violenţă difuzate pe internet împotriva "unor clădiri publice, religioase sau comerciale", subliniind în acelaşi timp că nu dispune de informaţii privind un complot real.
Progresul vaccinării anti-COVID-19 în Statele Unite, unde 59% dintre adulţi au primit cel puţin o doză, este însoţit de o repornire a ţării, chiar şi în cele mai prudente state, cu redeschiderea şcolilor, restaurantelor, teatrelor.
Cei trei mari inamicii ai SUA au alimentat teoriile conspirației
SUA susțin că în spatele acțiunilor ar sta, indirect sau direct, cei mai mari inamici ai Statelor Unite. Potrivit buletinului, Rusia, China şi Iranul au alimentat teorii ale conspiraţiei, inclusiv cu privire la originea pandemiei, în încercarea de a amplifica nemulţumirile anumitor americani şi de a "semăna discordie" în ţară.
Departamentul de Securitate Internă, înfiinţat după atacurile de la 11 septembrie 2001, publică regulat acest tip de avertisment, dar anterior erau consacrate ameninţărilor de origine străină, în special jihadiste.
Accentul pus pe riscurile interne reflectă discursul lui Joe Biden care, în discursul de învestitură la 20 ianuarie, a jurat să "învingă supremacismul alb şi terorismul intern", mai scrie AFP.