Este deja bine-cunoscut faptul că relațiile dintre Nicosia și Moscova nu trec prin cele mai bune momente, dimpotrivă, mai degrabă este cea mai proastă perioadă din istoria lor, arată cotidianul atenian Ta Nea. Ciprul nu uită recenta deschidere a unui consulat rus în teritoriile ocupate de Turcia în nordul Ciprului .
Moscova are o retorică agresivă și ostilă față de Nicosia
O serie de evenimente care nu au apărut în ultimul timp din cauza războiului din Ucraina, cum s-ar putea grăbi să presupună cineva, au generat un climat de răceală permanentă între cele două părți, dar și neîncredere. Neîncrederea este, cu siguranță, mai puternică din partea cipriotă după ce Moscova a adoptat nu numai termenul de „Ciprul de Nord”, ci și pe cel de „Ciprul de Sud”, și asta în urmă cu mai mulți ani, în ciuda asigurărilor oferite public de Rusia că poziția sa față de problema reunificării Ciprului nu s-a schimbat.
La aceasta s-au adăugat și multe altele: de la retorica neîncetat agresivă și chiar ostilă a Moscovei față de Nicosia până la recenta deschidere a unui consulat rus în teritoriile ocupate de Turcia în nordul Ciprului, în legătură cu care Ministerul rus de Externe s-a grăbit să ”facă reclamă” că oferă toate serviciile consulare și la care a fost organizată o secție de votare pentru alegerile prezidențiale din Rusia din 15-17 martie.
Nicosia a recurs atunci la ample demersuri de culise cu scopul de a primi un răspuns ferm că Moscova nu și-a schimbat atitudinea cu privire la problema reunificării Ciprului.
Ciprul, derutat de lipsa unei poziții comune a UE
Pe baza datelor de mai sus, în special în condițiile problemei serioase a secției de votare de la consulatul rus din nordul Ciprului, prezența ambasadorului cipriot la Moscova, la ceremonia de depunere a jurământului de către Vladimir Putin a generat surpriză.
O sursă guvernamentală de la Nicosia contactată de Ta Nea a pus întregul incident pe seama lipsei unei poziții oficiale comune a UE.
Inițial, a precizat sursa, cu excepția celor trei state baltice și a Poloniei, restul țărilor UE ar fi urmat să meargă strict din cauza prevederilor Tratatului de la Viena cu privire la îndatoririle diplomaților, fără ca acest lucru să însemne că există aprobare pentru acțiunile Moscovei.
De altfel, a continuat sursa de la Nicosia, poziția comună a UE cu privire la subiectul alegerilor în cauză este clară și fără echivoc și nu poate lăsa loc altor interpretări. Însă totul s-a schimbat sâmbătă seara, când mai multe țări UE le-au cerut ambasadorilor lor la Moscova să se întoarcă la bază, invocând motive de serviciu pentru a nu participa. Lucru pe care Nicosia, evident, nu și l-a dorit sau nu a considerat că ar putea să-l facă.