Venus, a doua planetă de la Soare numită gemena Pământului, deși relieful s-a dezvoltat foarte diferit fată de planeta noastră luxuriantă, apoasă, plină de viață, a devenit o prioritate pentru NASA.
Miercuri, NASA a anunțat că a selectat două noi misiuni oficiale, Veritas și Davinci + , pentru a merge pe Venus ca parte a programului de a face noi descoperiri. Fiecare misiune va primi 500 de milioane de dolari pentru dezvoltare, cu un termen de lansare preconizat între 2028 și 2030.
Administratorul NASA, Bill Nelson, este cel care a anunţat noul plan al SUA
Marte a pus la încercare pe cercetătorii de la NASA, iar acum, se pare, căVenus a atras atenția oamenilor de știință, mai ales după ce un studiu din 2020 a examinat posibila prezență a fosfinei, un gaz care este uneori produs de microbi, în norii planetei.
Mai mult, cercetătorii au anunțat că au descoperit fosfina în norii groși ai planetei Venus, acolo unde condițiile sunt mai temperate și mai puțin toxice decât pe suprafață. Gazul este produs pe Pământ prin procese abiotice și biotice. Cu alte cuvinte, fosfina este un posibil indicator al formelor de viață pe Venus.
Misiunea Veritas este concepută pentru a cartografia suprafața planetei Venus în căutarea de răspunsuri la modul în care aceasta și Pământul diferă atât de radical. Se vor analiza vulcanii și alte procese geologice sunt încă active.
Misiunea Davinci +, se va concentra asupra atmosferei planetei Venus și va analiza dacă a avut odată oceane. „DAVINCI + se aruncă prin atmosfera inospitalieră a lui Venus pentru a-i măsura exact compoziția până la suprafață”, a spus NASA.
Planeta Venus, o necunoscută pentru oamenii de ştiinţă
„Este uimitor cât de puțin știm despre Venus, dar rezultatele combinate ale acestor două misiuni ne vor spune despre planetă multe lucruri despre care nu știm nimic încă ”, a spus Tom Wagner , omul de știință al Programului NASA.
Diferite nave spațiale NASA au făcut zboruri spre Venus în ultimii ani, dar Agenția nu a lansat nicio misiune specială pe Venus de la Magellan, care a ajuns pe planetă în 1990 pentru a cartografia suprafața. Reamintim că Magellan a pierdut contactul în 1994.
Viitoarele misiuni au potențialul de a desluși unele dintre misterele lui Venus, inclusiv întrebarea pusă frecvent dacă ar putea găzdui o formă de viață microbiană. Venus ar putea arăta ca o planetă infernală, dar sunt atât de multe pe care nu le știm ... încă, a mai declarat Wanger, potrivit celor relatate de cnet.