Ce promisiuni a făcut Maia Sandu moldovenilor. Care este principalul său scop

Ce promisiuni a făcut Maia Sandu moldovenilor. Care este principalul său scop

„Poporul a spus clar ce vrea”

„Repet, poporul a spus clar ce vrea, prin acest mandat pe care mi l-a dat, prin votul din 15 noiembrie, oamenii vor ca noi să oprim corupţia şi pentru asta avem nevoie de alegeri anticipate. Este clar că lucrurile nu se întâmplă peste noapte, există prevederile constituţionale conform cărora se pot întâmpla aceste alegeri, dar noi avem susţinerea poporului şi aceste lucruri sunt clare şi pentru alte partide politice din Parlament. Deci pentru toţi este clar că oamenii îşi doresc alegeri parlamentare anticipate şi acest lucru va trebui să determine şi alţi jucători politici să susţină acest obiectiv al oamenilor”, a declarat Maia Sandu.

Partidele al căror candidat a fost Maia Sandu  au în vedere o viitoare negociere cu Renato Usatîi, care a obţinut în primul tur un scor semnificativ, 17%.

Întrebată dacă a avut negocieri cu Usatîi între cele două tururi de scrutin, Maia Sandu a precizat:  Am avut o discuţie despre susţinerea eventuală din partea partidului pe care îl conduce dl Usatîi. Singurul subiect al discuţiei a fost alegerile parlamentare anticipate şi eu am reconfirmat angajamentul meu, angajamentul nostru pentru a susţine acest demers şi acest demers l-am făcut şi înainte de aceste alegeri, deci, nu a fost o condiţie a cuiva. A fost o concluzie a noastră, pornind de la lucrurile care s-au întâmplat în Parlament în toţi aceşti ani, inclusiv - probabil cunoaşteţi - sunt membri ai Parlamentului care în ultimele luni au schimbat câte trei formaţiuni politice. Este foarte clar că aceşti oameni nu mai reprezintă voinţa cetăţenilor”.

Corupția și contrabanda cu țigări

În mandatul Maiei Sandu de prim ministru, de anul trecut, s-a reușit, de exemplu, oprirea contrabandei cu ţigări. În schimb, atunci când și-a asumat răspunderea pe legea privind preselecţia candidaţilor pentru funcţia de procuror general, guvernul pe care l-a condus a fost demis, se întâmpla în noiembrie 2019.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pentru a implementa reforma justiției, Maia Sandu a făcut precizări în legătură cu prerogativele pe care le va avea, ca președinte.

„În primul rând, în Republica Moldova, preşedintele numeşte în funcţie judecătorii şi acest instrument este unul important şi angajamentul meu este să numesc în funcţia de judecător doar oameni oneşti, oameni care nu au probleme de integritate.

În al doilea rând, încă de anul trecut noi am pregătit un proiect de lege care vine să cureţe sistemul judecătoresc de judecători corupţi, vulnerabili, care sunt folosiţi de politicieni corupţi şi voi veni cu această lege în Parlament, dar evident că e nevoie de susţinerea Parlamentului, dar pe această lege există sprijin enorm din partea cetăţenilor şi i-am consultat în legătură cu acest lucru inclusiv în campania electorală.

Toţi oamenii, indiferent de opţiunile lor politice, indiferent ce limbă vorbesc, îşi doresc ca să avem un sistem judecătoresc care este format din judecători care îndeplinesc legea şi nu ordinele politicienilor corupţi. Respectiv, voi insista pe această lege şi sper că acest parlament va aproba legea înainte să meargă în alegeri anticipate, dacă nu, va trebui să aşteptăm următorul parlament, dar e foarte important pentru noi ca până la sfârşitul anului 2021 această lege să fie pusă în aplicare.