Ce prevede manualul rusesc de război hibrid pentru Moldova

Ce prevede manualul rusesc de război hibrid pentru MoldovaRusia organizează o nouă paradă militară cu ocazia zilei de 9 Mai. Sursa Foto: Twitter/X

În timp ce moldovenii au votat duminică pentru viitorul țării lor în Uniunea Europeană, Kremlinul aspiră (de mult timp) să aducă țara est-europeană sub sfera sa de influență.

Autoritățile moldovenești au susţinut cu vehemenţă că Rusia și forțele pro-ruse au făcut mai multe încercări de a influența rezultatele votului și, prin urmare, de a destabiliza țara.

Grupul Wagner a antrenat o sută de moldoveni pro-ruși

Directorul Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova a raportat săptămâna trecută că autoritățile moldovenești au descoperit că instructori străini afiliați Grupului Wagner antrenează în „lagăre de gherilă” din Serbia și Bosnia-Herțegovina un grup de aproximativ 100 de tineri moldoveni pro-ruși.

„Programul de antrenament includea, printre altele, tactici de sfidare a forțelor de ordine, folosirea armelor și a obiectelor pentru a provoca răni neletale”, a declarat joia trecută. Alexandru Musteață într-o conferință de presă. Tinerii moldoveni au fost instruiți şi să „fabrice și să utilizeze dispozitive incendiare și dispozitive explozive îmbunătățite și să manipuleze drone pentru atacuri speciale explozive sau incendiare”, a adăugat el.

Institutul pentru Studierea Războiului din SUA a mai raportat că, potrivit poliției moldovenești, peste 300 de moldoveni au învățat tactici de protest într-o tabără de antrenament de lângă Moscova și că Eurasia, organizația non-profit a lui Ilan Shor, prietenul Kremlinului, a finanțat antrenamentul.

Proteste în următoarele zece zile

Potrivit ISW, autoritățile de la Kremlin ar putea planifica să declanșeze o serie de proteste în următoarele zece zile, înainte de turul doi al alegerilor prezidențiale din 3 noiembrie. Christina Harward, cercetător rus la ISW, a declarat pentru Euronews că Rusia intenționează să continue să destabilizeze societatea moldovenească.

"Am văzut indicii conform cărora Rusia încearcă să organizeze proteste în Moldova pe care să le transforme în episoade violente. Moscova ar putea încerca să-și folosească în continuare aliații pentru a provoca proteste violente în Moldova în următoarele săptămâni", a spus Harward.

„Cel mai probabil, în următoarele două săptămâni Kremlinul își va folosi aliații din Moldova pentru a încerca să influențeze al doilea tur de scrutin. Moscova nu va accepta aşa uşor rezultatele referendumului, iar Kremlinul a început deja să susțină că votul nu a fost liber și corect”, a explicat el. Oficialii de la Kremlin au susținut deja că autoritățile moldovenești au falsificat rezultatele alegerilor și referendumului.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a declarat că autoritățile moldovenești au folosit metode „totalitare” în timpul campaniei electorale și că numărul de voturi în favoarea referendumului a început să crească „inexplicabil” la ultimele etape ale numărării acestora. Zakharova a mai spus că Occidentul încearcă să transforme Moldova într-o „anexă NATO rusofobă lipsită de suveranitate”.

Harvard de la ISW spune că acest lucru este normal pentru Moscova. „Vedem deja mulți bloggeri ruși – inclusiv unii afiliați direct Kremlinului – făcând acuzații similare.” „La modul general, rezultatele alegerilor și ale referendumului nu vor descuraja Moscova să-și urmărească în continuare obiectivul de a-şi recâștiga influența asupra Moldovei. Ne putem aștepta ca Kremlinul să încerce în continuare în următorii ani să împiedice aderarea Moldovei la UE”.

Republica Moldova, drapel

Sursa foto arhiva EVZ

De ce vrea Rusia să influențeze Moldova

Moldova este văzută pe scară largă la Moscova ca parte a definiției lui Vladimir Putin a „Lumii Ruse” sau „Russkiy Mir”, concept folosit deseori de Putin pentru a justifica invadarea totală a Ucrainei de către Rusia. Putin susține că acest lucru include teritoriile Rusiei antice sau Rusiei Kyivan, adică fostului Imperiu Rus și fostei Uniuni Sovietice.

Un consorțiu internațional de mass-media, inclusiv Kyiv Independent, a publicat anul trecut o investigație, din care reieşeau planurile Kremlinului de a obține un control vast asupra Moldovei până în 2030.

Potrivit documentelor scurse, principalele obiective ale Rusiei erau să se asigure că politicienii moldoveni și societatea în general au o atitudine negativă față de NATO și că țara are o prezență puternică a grupurilor de influență pro-rusă în politică și în „economie”.

Majoritatea obiectivelor pe termen scurt ale Rusiei, care urmau să fie atinse până în 2022, au fost zădărnicite de invazia pe scară largă a Ucrainei de către Moscova, care a adus Moldova mai aproape de Uniunea Europeană. De remarcat că documentul scurs prevedea Transnistria ca o regiune separată în care erau staţionate trupe rusești.

Din 1992, Moscova a menținut aproximativ 1.500 de soldați în zona separatistă pro-rusă a Transnistriei. Transnistria a fost un element cheie în campania Rusiei, inclusiv în încercările sale de a convinge alegătorii, explică Harward. „Transnistria a fost esențială în eforturile recente ale Moscovei de a eluda sancțiunile occidentale asupra instituțiilor financiare ruse și de a introduce bani ruși în Moldova”, a explicat el.

Aliații Kremlinului din Moldova au mituit alegătorii moldoveni cu bani ruși, însă moldovenii nu puteau primi banii decât printr-o serie complexă de transferuri bancare, inclusiv prin băncile transnistrene”.

Modalitățile prin care Rusia poate destabiliza acum Moldova

Experții ISW consideră că Moldova din 2024 este similară cu Ucraina între 2014 și februarie 2022 și că Kremlinul a implementat elemente din manualul său de război hibrid în ambele state. Prin urmare, alegerile prezidențiale din Moldova și referendumul privind apartenența la UE sunt de o importanță crucială pentru eforturile Kremlinului de a-și menține influența asupra țării.

În special, ISW consideră că, pe termen lung, Moscova ar putea încerca să influențeze alegerile parlamentare din vara anului viitor pentru a alege politicieni pro-ruşi care ar putea deraia aderarea Moldovei la UE.

Mai mult, Moscova poate analiza și folosi informațiile culese de la votul din octombrie 2024 pentru a-și pregăti mai bine candidații. De asemenea, Rusia poate exploata legăturile sale militare și de securitate cu Transnistria pentru a influența negocierile viitoare, sau chiar pentru a invada și ocupa toată Moldova.

ISW spune că amenințarea unei invazii este în prezent extrem de scăzută, deoarece se așteaptă ca Moscova să desfășoare un număr semnificativ de forțe, ceea ce este foarte puțin probabil, având în vedere că ținta principală a Rusiei este în prezent Ucraina.

„Un conflict militar este extrem de puțin probabil în viitorul apropiat, Rusia nu are forțele sau materialele necesare pentru a amenința militar Moldova, însă în viitor, aceste condiții se pot schimba: totul depinde de situația de pe câmpul de luptă din Ucraina ” a conchis Harvard.

Traducerea: Rador. Sursa: Euronews