Ce prevede, de fapt, ordonanța care te lasă fără permis în baza testelor mincinoase. Azi intră în vigoare

DrugTest. Sursa foto: Facebook

București. Ordonanța antidrog, modificată, în ultima ședință de Guvern va fi publicată în Monitorul Oficial, în cursul zilei de luni. Actul normativ prevede că șoferii vor rămâne fără permis 72 de ore, dacă refuză testarea drugtest.

Guvernul a modificat prevederile din controversata OUG 84 cu privire la testarea antidrog a conducătorilor auto. Conform noilor reglementări, șoferii care nu vor primi în trei zile rezultatul testelor de laborator vor fi lăsați să iasă în trafic. Aceasta chiar dacă există suspiciuni cu privire la consumul de stupefiante.

Ordonanța antidrog stârnește controverse

OUG 84, modificată în ultima ședință de guvern va merge la publicare în Monitorul Oficial, în cursul zilei de luni. Ulterior, ordonanța antidrog va intra în vigoare la trei zile după ce a fost publicată, conform reglementărilor în vigoare.

Guvernul a modificat prevederile actului normativ contestate de șoferi, în ședința de joi, 11 iulie. Este vorba despre acele reglementări care stabileau ce se întâmplă cu șoferii care nu acceptă testarea antidrog cu aparatul drugtest. Inițial, actul normativ stabilea că aceștia vor fi lăsați fără permis de conducere până la primirea rezultatelor la analizele probelor biologice. Măsura a stârnit numeroase proteste.

Pe de-o parte, cei care au contestat reglementarea au arătat că testarea cu aparatul drugtest dă foarte multe rezultate fals-pozitive. Pe de altă parte, au arătat că laboratoarele de medicină legală nu au capacitatea să prelucreze probele biologice într-un timp scurt. Astfel, rezultatele pot parveni după câteva luni, chiar un an.

În acest context, ordonanța antidrog a fost modificată de autorități. Drept care, șoferii care nu vor primi rezultatul testelor de laborator în trei zile, vor putea reveni în trafic. Practic, dacă testul antidrog dă rezultat pozitiv, ei vor rămâne fără permis 72 de ore, timp în care trebuie prelucrate probele de sânge.

Cătălin Predoiu. Sursa foto: Facebook/Cătălin Predoiu

Marcel Ciolacu anunț la modificarea actului normativ

Premierul Marcel Ciolacu a repus ordonanța antidrog pe masa guvernului după ce mai multe proteste s-au anunțat în țară, pe acest subiect. El a justificat decizia spunând că cei nevinovați nu trebuei să plătească pentru incapacitatea statului de a-și rezolva problemele. Premierul a confirmat că modificările au fost adoptate la presiunea cetățenilor. O petiție online care cerea abrogarea actului a strâns peste 200.000 de semnături.

„Aşa cum am anunţat, modificăm ordonanţa de urgenţă privind siguranţa rutieră. Mă refer în special la suspendarea permisului de conducere până la finalizarea testelor antidrog în laboratoarele de medicină legală. Dacă rezultatul nu vine în maximum 72 de ore, şoferii primesc carnetele înapoi”, a declarat premierul.

Pe de altă parte, autorul reglementărilor, Cătălin Predoiu (MAI) a pus reglementările controversate pe seama informațiilor eronate primite. El a dat vina pe reprezentanții INML care i-ar fi transmis că vor avea capacitatea, în această vară, să prelucreze în timp util probele de laborator. Cătălin Predoiu a lăudat actul normativ spunând că elimină posibilitatea întocmirii dosarelor penale pentru cetățenii nevinovați.

„De aceea, aș vrea să reamintesc faptul că prin Ordonanța 84, noi am propus - și prin ordonanță s-a consfințit - eliminarea unei prevederi legale excesive, respectiv întocmirea deîndată a dosarului penal pentru cei care refuză testarea sau sunt testați pozitiv la drug test, ceea ce este o măsură, evident, în favoarea cetățeanului de bună credință”, a adăugat Predoiu.

Cosmin Andreica, președintele Europol. Sursa: Arhiva EVZ

Ordonanța antidrog contestată

Chiar și în actuala formă, modificată, actul normativ este contestat. Potrivit celor care consideră că reglementarea are lacune, s-a ajuns în situația în care vinovații sunt scăpați odată cu nevinovații. Ordonanța antidrog modificată îi va ajuta pe cei prinși sub influența stupefiantelor să-și recupereze permisele și să conducă din nou.

„Această regulă se va aplica și celor care s-au supus testării preliminare și s-a constatat existența în corp a substanțelor interzise, a drogurilor. Ceea ce înseamnă că dacă avem un șofer care a fost prins la începutul lunii iunie, sub influența cocainei, de exemplu, a fost testat preliminar, a ieșit pozitiv la cocaină, i s-au recoltat probe biologice, încă n-au venit probele biologice, și de la momentul apariției acestei ordonanțe, în 3 zile, acea persoană va putea conduce pe drumurile publice”, a comentat Cosmin Andreică, președintele Sindicatului Europol, citat de Adevărul.

Potirvit spuselor sale ordonanța antidrog introduce o anomalie. El a spus că, de forma în care a fost introdusă prevederea vor profita și șoferii „drogați”. Este vorba despre cei aflați sub influența substanțelor interzise care-și vor recupera permisul în termen de 72 de ore. Practic, reglementarea care îi salvează pe cei cu rezultate fals pozitiv la aparatele drugtest, îi salvează și pe consumatorii de droguri, depistați pozitiv la volan.

„Ce condamnam era lipsa oricărui indiciu, a prezumției de nevinovăție, dar, în cazul în care tu, Poliția Română, vii și spui că aparatele sunt foarte sigure și foarte precise, deci cel pe care l-ai depistat pozitiv la cocaină, clar a fost sub influența acestui drog, prin această măsură, vii și extinzi acest termen de 72 de ore și pentru cei care au calitate în dosare penale, adică dispare dezideratul că scoatem drogații pe drumurile publice”, a mai arătat Cosmin Andreica.