Ministerul Educației pregătește un proiect de ordonanță de urgență pentru elevi și profesori. Măsurile vor fi aplicate în momentul în care se va reveni în sălile de clasă.
Ce pregătește Ministerul Educației pentru elevi și profesori. La revenirea la sistemul de școală față în față, profesorii vor fi obligați să facă evaluarea elevilor. Acolo unde se stabilește că aceștia nu au cunoștințele necesare, profesorul trebuie să reia materia.
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că recuperarea materiei pierdute se va putea face prin intermediul „orei remediale”.
„Am estimat un număr mediu de ore de pregătire remedială de cinci ore pe săptămână. Pentru aceia care au nevoie. Cadrele didactice vor decide că pierderile se pot compensa prin cinci ore pe săptămână vreme de 16 săptămâni. Atât durează programul pe care dorim să-l iniţiem prin Ordonanţă de Urgenţă. Totul va dura 16 săptămâni începând din februarie pentru elevii care revin la şcoală. Ce ai pierdut din cauza predării online nu are rost să încerci să recuperezi tot online, e nevoie de prezenţă fizică”, a spus ministrul.
Profesorii vor fi plătiți generos
Dacă va fi adoptată de Guvernul României, noua ordonanță de urgență are și câteva aspecte financiare.
Fiecare profesor care va recurge la orele remediale va fi plătit cu suma de 100 de lei. Altfel spus, pentru fiecare oră, dintre cele cinci ore săptămânal, va fi plătită cu 100 de lei. Asta va face ca la final de lună, fiecare profesor să meargă acasă cu peste 2.000 de lei în plus la salariu.
Ministrul Sorin Cîmpeanu a mai spus că de aceste ore de recuperare au nevoie, în special elevii din clasele terminale, a 8-a și a 12-a.
Ce pregătește Ministerul Educației pentru elevi și profesori: Vor fi obligați
De asemenea, problema mediilor școlare a fost rezolvată de cei de la Ministerul Educației. Se va va modifica regulamentul școlar, astfel încât perioada de încheiere a acestor medii să fie prelungită. În prezent, 65.000 de elevi sunt în această situație.
„Din punct de vedere organizatoric, am luat două măsuri. Prima este extinderea cu până la opt săptămâni a perioadei în care unui elev i se poate încheia situaţia şcolară. A doua măsură este aceea de micşorare până la două note pentru încheierea situaţiei şcolare. În mod normal, Regulamentul de organizare şi funcţionare prevede un număr de note egal cu numărul de ore alocat săptămânal acelei discipline”, a explicat ministrul Educaţiei.