Ce poţi face pentru elevi cu bani europeni

Ce poţi face pentru elevi cu bani europeni

La Colegiul "Cantemir Vodă" din Capitală se va implementa programul "Şcoală după şcoală", unde elevii care au probleme cu greutatea vor primi ajutorul doctorilor şi psihologilor.

De pe 13 septembrie, porţile Colegiului bucureştean "Cantemir Vodă" se vor închide, zilnic, imediat după ora 8.00. În pauze, elevii vor putea să ia o gustare sănătoasă sau să bea un suc natural.

La prânz, vor avea o masă caldă la cantina şcolii, iar după-amiază vor putea fie să joace baschet, volei ori badminton, fie să se plimbe prin grădina liceului sau să citească o carte. Şi atelierele de pictură, fotografie şi teatru sunt o alternativă. Copiii vor avea o singură obligaţie: să-şi facă şi temele.

Fără fast-food şi cola

Directorul liceului, Mihai Alexandru, s-a gândit şi la un concept care i-ar ţine pe elevi departe de tentaţia fast-foodului - "fără bani de buzunar".

"Fiecare elev care vrea să rămână la after school va avea o cartelă pe care părinţii vor pune o anumită sumă. Din aceşti bani, copiii vor putea să-şi cumpere mâncare doar de la cantina şcolii. Noi vom avea produse naturale, iar meniul va fi aprobat de profesori, de părinţi şi de specialişti de la Institutul de Diabet «Paulescu»", arată directorul.

Potrivit acestuia, "la cantina liceului se vor servi doar preparate din carne neprocesată - adică vor fi excluse mezelurile sau alte prostii -, şi legume". "La fel, la noi vor fi interzise carbogazoasele. Fără cola sau alte nebunii", explică directorul, în timp ce deschide uşile în spatele cărora, până la toamnă, vor fi amenajate sala de mese, bucătăria şi camera de depozitare a alimentelor.

Dar cea mai importantă încăpere - considerată "bijuteria" proiectului pus la punct cu fonduri de la Banca Europeană de Investiţii (BEI) - este cantina.

"Nu e chiar regim de internat, unde elevii să poată rămâne peste noap te, dar măcar vor avea o masă caldă, sănătoasă, şi nu vor mai ieşi prin baruri după ce termină cursurile. Din păcate, mulţi dintre noi nu ne mai preocupăm de ce fac elevii după ce ies din curtea şcolii. (...) Bineînţeles, nu-i putem obliga să plătească masa la liceu şi să participe la activităţile de după, dar vom încerca să facem în aşa fel încât preţul unui meniu să fie accesibil, între 12 şi 15 lei", adaugă Mihai Alexandru.

Mâncare ieftină şi bună

Directorul s-a gândit deja la toate: "Am făcut toate calculele. Vom avea ciorbiţă la 3-4 lei/ porţia, felul doi, cu friptură şi legume, în jur de 7 lei/porţia, şi un desert. Copiii vor putea să-şi cumpere, separat, şi alte preparate. Dar cei care au mai puţini bani vor putea să-şi ia meniul zilei".

De altfel, toată investiţia - care se ridică la aproape şapte milioane de euro şi face din "Cantemir Vodă" primul liceu "sănătos" din ţară - a fost obţinută prin programul de reabilitate al BEI.

Şi, ca să le dea elevilor posibilitatea de a participa la activităţile extraşcolare, conducerea şcolii a redus numărul de ore.

"După cum se ştie, 25% din orarul copiilor este umplut cu discipline, la decizia şcolii. Am analizat în consiliul profesoral şi am redus din ele, astfel încât copiii să nu aibă mai mult de 5-6 ore pe zi", conchide directorul.

Elevii vor avea însă parte de alte activităţi: ateliere de pictură, sculptură, design vestimentar, fotografie, teatru, şah, table, jocuri pe computer sau cor.

Cei care vor dori vor putea participa şi la centrele de excelenţă, unde vor putea a profunda informatica, fizica sau biologia. "La cantina liceului se vor servi doar preparate din carne neprocesată şi legume." MIHAI ALEXANDRU, directorul Colegiului "Cantemir Vodă"

PROIECT-PILOT

Adolescenţii grăsuţi, puşi la slăbit

Directorul Colegiului "Cantemir Vodă" speră să dea un exemplu nu doar prin programul after school, ci şi prin proiectul care urmăreşte combaterea obezităţii, desfăşurat în colaborare cu Institutul "N.C. Paulescu".

Astfel, pe lângă cantina unde se va prepara şi meniul pentru dietă, oficialii liceului pun la bătaie mai multe săli de sport, iar specialiştii le vor oferi elevilor asistenţă în probleme de nutriţie.

"Va fi o legătură strânsă între profesori şi medici. Diriginţii vor vedea dacă vreunul dintre copii are probleme cu greutatea şi nu respectă regimul. Psihologii vor fi şi ei aproape de elevi", explică directorul.

Ne puteți urmări și pe Google News