Ce poți face, de fapt, iarna la mare. Avantajele unui sejur neobișnuit
- Andrei Arvinte
- 10 noiembrie 2024, 08:49
Sigur, un sejur la mare iarna nu pare prea tentant. Dar pentru cei pe care banalul și mercantilul cotidianului a început să-i obosească este o soluție perfectă. Iar pentru cuplu tânăr, o astfel de aventură va fi ca o terapie.
Și melancolicii, visătorii sau cei care caută obsesiv izolarea își pot regăsi liniștea în zgomotul cadențat la valurilor mării.
Căci marea are ceva care îi aparține doar ei, ceva care nu poate fi înlocuit cu nimic. Iar iarna, liniștea stațiunilor te poate să te crezi stăpânul uriașei întinderi de apă.
Totul e mai ieftin iarna
Drumul până pe litoral este mai ușor, iar cazările sunt mai ieftine. Nici prețurile de la baruri sau restaurante nu mai sunt ca în sezon. Mânânci și bei pe săturate cu 150 de lei.
Cazările sunt mai puține, dar nu trebuie să scoți sume prea mari din buzunar. Și te poți aciua într-un hotel de fițe cu maximum 200 de lei pe noapte, cu vedere la mare, cu room-service. Căldura interiorului va contrasta într-un mod plăcut cu vânturile reci, de iarnă, care mătură litoralul Mării Negre.
Plaja este de basm, dar un basm propriu, interior, ca dintr-o lume pierdută și regăsită. Fără să te lovești de trecători, fără să fii atent la cutumele societății.
Turul istoriei
Totuși, turistul modern nu își permite o evadare așa, degeaba, fără să primească și el ce va în schimb, un muzeu, măcar o biserică, să se poată lăuda cu ceva pe instagram.
Și litoralul Mării Negre chiar are ce oferi în sezonul rece. Cetăţile antice, centrul vechi al Constanţei, cu toată istoria lui, mozaicul etnic autohton, octogonul confesional din peninsulă, lanţul de muzee sau turismul balneo.
Te poți plimba, începând de la Histria, prin cetatea grecească a celui mai vechi oraş atestat de pe teritoriul României, pe la cetăţile fortificate romane de pe linia Dunării, cum ar fi Capidava, şi până la cetăţile otomane.
Ori poți vizita cetatea de la Adamclisi, cu al său monument Tropaeum Traiani, o mărturie nepreţioasă pe care ne-au lăsat-o romanii după ce au înfrânt armata lui Decebal, acum aproape 2000 de ani, sau cetatea Callatis şi muzeul de arheologie din Mangalia.
Însă un sejur la mare ar trebuie să fie, mai degrabă, o evadare din normele turistului clasic.