Ce pericole ascund jucăriile pe care le aduce Moş Nicolae
- Marian Păv ăla şc
- 15 decembrie 2011, 13:32
Cadourile care se rup uşor, care conţin materiale ce pot fi înghiţite, cele ascuţite care pot intra în ochi- sunt câteva dintre produsele care îi pot răni pe cei mici.
Jucăriile sunt darurile oferite cel mai des copiilor în această perioadă, însă o mare parte dintre ele sunt contrafăcute şi îi pot răni pe cei mici. "Controalele au descoperit multe jucării puse în vânzare fără respectarea legislaţiei privind etichetarea. În plus, la jucăriile destinate copiilor foarte mici, este important să verificaţi uşurinta cu care se desprind părţi componente, ce pot fi accidental înghiţite", a spus preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului, Constantin Cerbulescu.
Lista jucăriilor periculoase
Pe lista produselor periculoase se află trusa cosmetică "Beauty" - fără informaţii privind conţinutul cosmeticelor, fără instrucţiuni privind utilizarea şi cu multe componente detaşabile ce pot fi înghiţite de cei mici.
Şi jucăriile care imită armele sunt contra indicate: este vorba de pistolul cu lunetă şi arma cu proiectil - amândouă fără avertismentul "Atenţie! A nu se ţinti ochii sau faţa!".
Periculoase pot fi şi unele jucării din pluş cărora, în timpul încercării de rezistenţă la tracţiune li s-au rupt cusăturile.
Căţeluşul din pluş "Line" prezintă riscuri pentru că are menţionat pe etichetă "Recomandat pentru toate vârstele", deşi materialul pufos din care este confecţionat se smulge uşor, fiind un pericol pentru copiii sub trei ani. Pe aceeaşi listă se află articolele "Bubble", mingile "Yo- Yo" şi jucăriile breloc- tip delfin.
Vânzătorii de la magazinele mici consideră că sunt persecutaţi de aceste reguli. "Dacă orice produs mic este periculos, atunci jocurile lego nu trebuiau inventate. Cred că este vorba şi de un interes al marilor producători de a-i elimina pe cei mai mici de pe piaţă", ne-a spus Nicuşor Paraschiv, care vinde jucării în zona Obor.
Atenţie şi la gonflabile!
Şi jucariile gonflabile prezintă risc de înghiţire de către copii şi de sufocare prin ocluziune, când jucăria se umflă prea mult. Astfel, se interzice utilizarea materialelor expandabile atunci când dimensiunea se măreşte cu mai mult de 5% din dimensiunile iniţiale. Aceste jucării nu trebuie oferite copiilor mai mici de 36 de luni.
SFATURI
Cum să alegeţi cadoul potrivit pentru cei mici
Este indicat să cumpăraţi jucării din magazine sau raioane specializate, unde se eliberează documente de cumpărare. Alegeţi jucării specifice vârstei copilului, şi nu adresate altei categorii de vârstă, pentru că i-aţi putea face rău. Mai verificaţi şi existenţa instrucţiunilor de utilizare şi a avertismentelor specifice. Nu achiziţionaţi jucării care au muchii tăioase, piese uşor detaşabile, de dimensiuni mici, care pot fi înghiţite, sau din materiale textile/păr - ce pot produce sufocare. Un alt sfat pe care îl dau specialiştii adulţilor este să fie precauţi atunci când cumpără jucării alimentate electric. Acasă, este indicat ca părinţii să supravegheze copiii atunci când se face alimentarea jucăriei.
- Ce cadouri le poţi lua de Moş Niculae celor dragi de pe net