Ce pensie încasează Avocatul Poporului, Renate Weber. Este mai mare decât salariul primit de la stat

Ce pensie încasează Avocatul Poporului, Renate Weber. Este mai mare decât salariul primit de la stat Sursa foto: Arhiva EvZ

Avocatul Poporului, Renate Weber, încasează o pensie specială de fost eurodeputat mai mare decât salariul încasat în urma funcției publice pe care o exercită. Pensia sepcială se ridică la 36.000 de euro anual, adică aproximativ 176.000 de lei.

În cea mai recentă declarație de avere făcută publică de Avocatul Poporului se arată că Renate Weber încasează mai multe venituri. Astfel, pe lângă indemnizaţia pentru funcţie, care se ridică la circa 150.000 de lei, aceasta beneficiază şi de o pensie de fost avocat, de aproximativ 40.000 de lei. La acești bani se adaugă și pensia specială de eurodeputat, în valoare de 36.000 de euro anual.

Prin urmare, se observă că pensia specială încasată este cu mult mai mare față de salariul primit de la stat.

Ce responsabilități are Renate Weber

În România, Avocatul Poporului este o instituție centrală de stat. Este echivalentul instituției ombudsmanul european, un organism interinstituțional al Uniunii Europene care trage la răspundere instituțiile, organele și agențiile UE și promovează buna administrare.

Instituția Avocatului Poporului a fost definită pentru prima dată în România în Constituție în anul 1991 și a fost menită să-i protejeze pe cetățeni de abuzurile administrației de stat.

Avocatul Poporului este singura instituţie care poate sesiza Curtea Constituţională în cazul ordonanţelor de urgenţă, în urma sesizărilor primite de la diferiţi actori, cum ar fi partidele, civilii, patronatele sau sindicatele.

Pensii de zeci de mii de lei și pentru adjuncții Avocatului Poporului

Pensii de zeci de mii de lei primesc și adjuncții Renatei Weber. Spre exemplu, adjunctul Avocatului Poporului pentru domeniul drepturile familiei, tinerilor, pensionarilor şi persoanelor cu handicap, Ionel Nicolae, câştigă 116.808 lei, iar de pe urma pensiei de fost angajat MAI îşi rotunjeşte veniturile cu încă 121.512 lei. Aşadar, pensia specială e de circa 10.000 de lei lunar.

De asemenea, alt adjunct al Avocatului Poporului, Ioan Gânfălean, responsabil de drepturile copilului, a câştigat anul trecut 129.792 de lei de la această instituţie, iar suma de 87.940 lei de pe urma pensiei.

Molnar Zsolt, adjunct pentru domeniul drepturile omului, egalitate de şanse între bărbaţi şi femei, culte religioase şi minorităţi naţionale a declarat anul trecut un venit în valoare de 116.434 de lei, cu o chirie de pe urma căreia a câştigat 14.748 de lei, informează Adevărul.