Ce pățești când îți plac afacerile cu Putin. Danone și Carlsberg, naționalizate

Ce pățești când îți plac afacerile cu Putin. Danone și Carlsberg, naționalizateVladimir Putin. Sursa: Arhiva EVZ

Statul rus preia controlul activelor deţinute în Rusia de producătorului francez de iaurt Danone şi producătorului danez de bere Carlsberg, printr-un decret semnat în weekend de Vladimir Puțin. Documentul a fost semnat la scurt timp după ce cei doi giganţi au anunţat că vor să părăsească piaţa rusă din cauza invaziei Ucrainei.

În total 98,56 % dintre acţiunile braseriei ruse Baltika - proprietatea gigantului danez - au fost plasate prin acest decret, duminică, sub controlul statului rus ”în mod temporar”.

Acţiunie deţinute de către Danone Rusia, filiala rusă a grupului francez, dar şi 85.000 de acţiuni ale Danone Trade sunt controlate, potrivit aceluiaşi decret de Rusia.

Putin a semnat acest decret în contextul în care cei doi giganţi au decis să-şi suspende activităţile în Rusia. În iunie, la un an după ce şi-a anunţat voinţa de a părăsi Rusia, gigantul danez anunţa că a găsit un cumpărător al activităţilor sale, al cărui nume este necunoscut. Danone nu a ieşit de pe piaţa rusă în urma invaziei Ucrainei, justificând că răspunde ”nevoilor alimentare esenţiale ale populaţiilor civile”.

La jumătatea lui octombrie 2022, grupul francez anunţa că intenţiona să se alăture altor numeroase multimaţionale - în domeniile petrolier, al luxului sau automobilelor - care au părăsit Rusia după agresiune. Danone - care vinde lapte şi iaurt în Rusia - a decis să-şi menţină doar filiala pentru sugari şi preconiza să-şi cedeze filialele de produse lactate şi vegetale.

Ea se plângea că această operaţiune avea să piardă până la un miliard de euro.

Activele companiilor străine, vândute la preţuri derizorii afaceriştilor ruşi

După declanşarea războiului în Ucraina, în Rusia au apărut peste 100 de noi mari proprietari. Aceştia au preluat la preţuri derizorii activele companiilor occidentale care s-au retras din Rusia, care doar anul trecut le-au adus un profit net de cel puţin 223 de miliarde de ruble. Printre beneficiarii redistribuirii proprietății occidentale se numără oameni de afaceri apropiați de Kremlin, foști manageri de top ai companiilor care s-au retras și antreprenori mediocri.

Publicaţia rusească independentă, Novaia Gazeta Evropa (Noua Gazetă Europa) a realizat o anchetă jurnalistică despre companiile și oamenii de afaceri ruși care s-au dovedit a fi principalii beneficiari ai invaziei ruse a Ucrainei.

Odată cu declanşarea războiului din Ucraina, companiile occidentale au început să-și anunțe retragerea de pe piața rusă, dar în realitate doar aproximativ 10% dintre mărcile străine au părăsit-o. Afaceriştii ruşi au putut să achiziționeze activele companiilor care s-au retras cu o reducere semnificativă. Novaia Gazeta Evropa a studiat tranzacțiile cheie pentru vânzarea activelor în Rusia de către străini și a identificat primii 100 cei mai mari noi proprietari.

Potrivit publicației, în total, participanții la rating au primit activele a 110 companii care au părăsit total sau parțial Rusia. Activele lor nete la sfârșitul anului 2022 se ridicau la 3,5 trilioane de ruble.