"Hugo" şi "Miezul nopţii în Paris" au acţiunea plasată în Franţa. În schimb, paradoxal, "The Artist", filmul realizat de un francez, cu o distribuţie majoritar franţuzească şi producători la fel, se petrece la Hollywood.
Lungmetrajul de animaţie "A Cat in Paris" provine şi el aproape, integral, din Hexagon. Unde ratează Franţa în acest an?
Tocmai la categoria în care ar fi firesc să aibă un loc – cea a nominalizaţilor la Cel mai bun film într-o limbă străină, potrivit "Entertainment Weekly".
Disproporţie de genuri. Drama, pe primul loc
Două dintre candidatele la Cel mai bun film din acest an sunt comedii: "The Artist" şi "Miezul nopţii în Paris". 1998 a fost anul în care Academia americană de film a premiat ultima sa comedie: "Shakespeare îndrăgostit".

Înainte de această dată, "Şoferul doamnei Daisy" (1989) s-a ales cu statueta, dar numai printr-o relaxare remarcabilă a graniţelor genului poate fi acest film calificat drept comedie.
Dar, pe de altă parte, lungmetrajul lui Michel Hazanavicius are un as în mânecă, în ciuda statutului de comedie. Atuul lui "The Artist" poartă numele The Weinstein Company; din 2008 până în prezent producătorii şi distribuitorii au livrat în fiecare an cel puţin un film nominalizat la Cel mai bun film.
Cei doi fraţi începuseră acest traseu victorios încă din 1992, excepţie făcând doar anii 1996 şi 2003.
"The Artist" este primul lung metraj (aproape) mut nominalizat la Oscar în ultimii 83 de ani. Ultima dată când un astfel de film s-a ales cu statueta aurită a fost în 1928, când "Wings" a dobândit primul Oscar pentru Cel mai bun film. Lucrurile stau mai bine pentru filmele alb-negru: "Noapte bună şi noroc!", regizat de George Clooney, a căpătat o nominalizare în 2005.
Începători contra veterani. Câştigă cei din urmă
Trei dintre cei cinci actori nominalizaţi la Cea mai bună interpretare masculină joacă în lungmetraje care candidează la Cel mai bun film: George Clooney ("The Descendants"), Jean Dujardin ("The Artist") şi Brad Pitt ("Moneyball: Arta de a învinge").
În schimb, o singură actriţă nominalizată la Cea mai bună interpretare feminină are acest privilegiu – Viola Davis ("Culoarea sentimentelor").
În categoriile destinate actorilor există nouă interpreţi nou-veniţi. Cel mai mulţi se încadrează la Cea mai bună actriţă într-un rol secundar: Bérénice Bejo, Jessica Chastain, Melissa McCarthy şi Octavia Spencer.
În contrast, la Cea mai bună actriţă şi Cel mai bun actor într-un rol secundar abundă veteranii. În fiecare dintre aceste secţiuni există un singur candidat aflat la prima nominalizare: Rooney Mara ("Fata cu un dragon tatuat") şi Jonah Hill ("Moneyball: Arta de a învinge").
La secţiunea destinată Celei mai bune regii, plouă din nou cu veterani. Singurul cineast nominalizat pentru prima dată e francezul Michel Hazanavicius. Anul trecut această categorie includea trei nou-veniţi (Darren Aronofsky, David O. Russell şi câştigătorul Tom Hooper).
<iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/hR-kP-olcpM" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Recorduri peste recorduri. Cine o bate pe Meryl Streep
Trei dintre nominalizaţii la Cel mai bun scenariu au apărut în filmele lor: George Clooney ("Ziua trădătorilor") şi Annie Mumolo şi Kristen Wiig ("Domnişoare de onoare").
"Kung Fu Panda 2" este a treia continuare a unui lungmetraj de animaţie nominalizată la categoria de profil, după "Shrek 2" (nominalizat în 2004) şi câştigătorul de anul trecut, "Povestea jucăriilor 3".
<iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/YdaMGcOyfjM" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
"Cars 2" este primul film Pixar nenominalizat la Cel mai bun lungmetraj de animaţie din 2001, anul introducerii acestei categorii. Dacă punem la socoteală şi candidatura din acest an pentru "The Iron Lady", Meryl Streep a fost nominalizată de 17 ori de-a lungul carierei ei şi a dobândit două statuete. Însă n-a mai câştigat în ultimii 29 de ani.
<iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/x0WCbDim-Ek" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Ultimul Oscar l-a obţinut pentru "Alegerea Sophiei" (1983). Mai puţin norocoasă, Glenn Close (nominalizată în acest an pentru "Albert Nobbs") a fost nominalizată de şase ori şi s-a ales cu zero statuete. Oricum, lupta dintre cele două nu s-a lăsat cu victorii.
Actriţele s-au înfruntat de două ori în trecut – în 1988 şi 1989 – la categoria Cea mai bună interpretare feminină şi în ambele cazuri amândouă au plecat acasă fără Oscar. Însă există cineva cu mult mai "nominalizat" decât Meryl Streep.
Dincolo de cele două candidaturi la Oscar de anul acesta (pentru "Aventurile lui Tintin: Secretul Licornului" şi "Calul de luptă"), compozitorul John Williams deţine 47 de nominalizări, acumulate pe parcursul lungii sale cariere.
Şi dacă e bizar că se luptă pentru un trofeu cu el însuşi în 2012, merită să vedeţi ce a făcut în 1974 şi 1996. În fiecare din aceşti doi ani, a fost nominalizat la trei Oscaruri.
PLASARE. „Hugo”, de Martin Scorsese, omagiază Hexagonul
MODIFICARE
Academia va vota electronic
Extrem de tradiţionalista Academie americană de film a anunţat ieri că a încheiat un parteneriat cu compania specializată în alegeri Everyone Counts pentru a realiza un sistem de votare electronic.
"Sistem de votare electronic" a fost sintagma folosită de reprezentanţii instituţiei pentru ceea ce, remarcă Reuters, tot restul lumii ar numi "vot online". Sistemul va intra în folosinţă pentru Oscarurile din 2013.
"Acesta este primul pas şi îi vor urma mulţi în direcţia dezvoltării unui sistem de votare electronic sigur şi convenabil. Suntem încântaţi să avem drept parteneri în acest demers oamenii cei mai pricepuţi în acest domeniu", a declarat Ric Roberts, un reprezentant al Academiei.
Everyone Counts va lucra cu PricewaterhouseCoopers, vechii colaboratori ai Academiei, la noul sistem de votare electronic.
<iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/OK7pfLlsUQM" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Citiţi şi:

  • Michelle Williams o duce pe Marilyn Monroe la Oscar. CINE luptă pentru Oscar
  • Nominalizările la Oscar au fost anunțate. "Hugo", "The Descendants" și "The Artist", marii favoriți