Ce nu este recomandabil să faci pentru a nu-ți grăbi moartea!

Ce nu este recomandabil să faci pentru a nu-ți grăbi moartea!

Inactivitatea zilnică prelungită poate conduce la apariția unor boli grave , chiar și la deces

Sedentarismul provoacă o moarte lentă dar sigură, trage semnalul de alarmă medicul de familie Călin Ciubotaru, care recomandă mișcarea în aer liber, scrie doctorulzilei.ro. " Sedentarismul nu provoacă o moarte pe loc, ci una lentă dar sigură, prin uzură vaselor inimii”,  spune medicului de familie Călin Ciubotaru.Lipsa de mișcare poate conduce la apariția unor boli grave, cum ar fi  cancerul de colon, de sân, diabetul, afecțiunile cardiace, hemoroizii, obezitatea și chiar moartea prematură.

Teoria medicului de familie este confirmată  și de specialiștii internaționali, un studiu realizat în 2010 de către Societatea Americană de Cancer și publicat in Jurnalul american de Epidemiologie demonstrând că statul pe scaun ucide. „Sunt mai mulți factori care ne-au dus la acest rezultat”, declara la acea vreme doctorul Alpa Patel, coordonarorul studiului. El împreună cu echipa lui au monitorizat timp de 13 ani evoluția medicală a peste o sută de mii de pacienți, care nu avuseseră în familie cazuri de cancer, atacuri de cord sau boli de plămâni. Concluzia la care a ajuns a fost că persoanele care au stat în șezut mai mult de șase ore pe zi au înregistrat un risc de mortalitate cu 37% mai mare, decât cei care au stat doar trei ore pe zi,  bolile cardiovasculare au fost printre primele cauze de deces. Atât bărbații, cât și femeile care au stat mult pe scaun, dar nici nu au făcut alte activități fizice precum o banală plimbare, și-au scurtat durata de viață cu 94%, respectiv 48%, spun specialiștii americani.

 Mișcare cel puțin o dată pe oră!

Cercetătorii spun că recomandările medicilor ar trebui să se concentreze nu doar pe creșterea activităților fizice, ci și pe reducerea timpului petrecut stând pur și simplu. „Nu este nevoie să ne transformăm biroul în sală de forță. Este de ajuns să ne ridicăm și să ne mișcăm măcar o dată pe oră, să nu rămânem înțepeniți pe scaun. Este musai nevoie să relaxăm ligamentele solicitate. Iar cine are timp să facă și sport, cu atât mai bine”, este sfatul medicului Călin Ciubotaru.

Ne puteți urmări și pe Google News

Obiceiul statului pe șezut deteriorează vizibil calitatea anilor pe care-I mai avem. ,,Mecanismul este simplu. Statul în șezut înseamnă automat că toată energia luată din mâncare, toate glucidele și grăsimile nu mai ajung să fie consumate în mod natural, prin mișcare. și ne trezim cu diabet sau obezitate”, explică medicul de familie. Printre daunele cauzate de sedentarism se numără și îngroșarea arterelor sangvine, calea sigură spre infarct sau accident cerebral. Postura și structura scaunului sunt alți factori-cheie în bolile leneșului. ,,Venele sunt practic ștrangulate dacă scaunul este prea înalt și-ți atârnă picioarele. Sângele nu mai circulă cum trebuie în vene. Încet-încet, apar și varicele. În plus, este de preferat să stăm cât mai drepți, nu cocoșați și aplecați cu capul în hârtii,” mai arată medicul Călin Ciubotaru.