Ce note dau europenii guvernelor pentru modul în care  au gestionat pandemia?

Ce note dau europenii guvernelor pentru modul în care  au gestionat pandemia?

Guvernanții din Europa Occidentală au beneficiat de o creștere a susținerii populare la începutul crizei. Acum, însă, situația s-a schimbat. Alegătorii nu mai sunt chiar așa mulțumiți de conducătorii lor, cel puțin în unele țări. Site-ul politico.eu a analizat situația!

Conducătorii europeni sunt priviți tot mai critic de alegători din cauza răspunsului lor la criza coronavirusului.

În vreme ce capitalele naționale au început să pășească pe drumul complex al relaxării graduale a restricțiilor de circulație, sondajele arată că liderii încep să-și piardă ratele mari de aprobare de care beneficiau la apogeul pandemiei.

La mijlocul lui martie, când pe tot continentul se adoptau în pripă măsuri de carantină, toate guvernele s-au bucurat de o creștere a susținerii populare - un fenomen normal în vremuri de criză națională. Dar sondaje recente arată că această situație începe să se schimbe.

Franța

Președintele Emmanuel Macron, a cărui susținere e în declin constant de trei ani, a avut o revenire la începutul crizei, la fel ca alți conducători din întreaga lume. Dar, din aprilie, numărul celor care au încredere în Macron și guvernul său pentru gestionarea eficientă a crizei coronavirusului a început să o ia în jos.

Conform unui sondaj Ifop. care a luat temperatura politică la sfârșitul lui martie pentru Le Journal du Dimanche, 55% din respondenți și-au exprimat încrederea în modul în care gestionează guvernul criza, dar până la finalul lui aprilie proporția lor a scăzut la 39%.

Cea mai recentă repetare a aceluiași sondaj, la jumătatea lui mai, odată cu primele măsuri de relaxare, a înregistrat o nouă creștere, la 44%. În termeni de aprobare generală a prestației sale în funcție, Macron rămâne cu consecvență la aproximativ 40%.

Germania

Germanii încă mai au încredere, în număr mare, în capacitatea guvernului lor de a gestiona pandemia.

Sondajul Infratest dimap, realizat cu regularitate pe această chestiune, a constatat la începutul lui mai că 67% din respondenți aprobă modul în care a gestionat criza guvernul federal - iar, dintre aceștia, 20% sunt chiar „foarte satisfăcuți”.

32% nu sunt, însă, mulțumiți de măsurile luate de guvernul Angela Merkel.

Ceea ce înseamnă că 5% din susținătorii guvernului au trecut de partea opoziției în decurs de o lună, în ce privește gestionarea pandemiei.

Italia

Susținerea premierului italian Giuseppe Conte rămâne incredibil de ridicată pentru un politician din acestă țară, cu o rată a aprobării de 65% în privința modului în care a gestionat criza, conform unui sondaj Ipsos de la începutul lui mai.

Fapt survenit după o creștere fără precedent a cotei de apreciere a prestației lui în funcție, de la aproximativ 50% în februarie la peste 70% în martie.