Ce monedă este mai avantajoasă pentru un depozit la termen: lei sau euro
- Raluca Florescu
- 11 noiembrie 2012, 00:12
Băncile oferă randamente extrem de bune pentru economiile la termen în euro. Cele mai mari dobânzi la depozite se situează în jurul nivelului de 5% pe an. Topul celor mai interesante randamente este condus de băncile greceşti Piraeus Bank, ATE Bank, urmaţi de austriecii de la Volksbank.
Şi dobânzile oferite pentru economiile în lei sunt extrem de interesante şi urcă până la 6,75% pe an, cele mai mari fiind în portofoliile aceloraşi bănci. Pe măsură ce inflaţia creşte, aceste randamente nu mai sunt însă la fel de avantajoase. În septembrie inflaţia anuală a fost de 5,33%, cel mai înalt nivel din acest an.
Specialiştii recomandă ca economiile să fie menţinute în moneda în care vor fi cheltuite. Dacă destinaţia banilor este o investiţie, cel mai probabil aceasta va fi în euro, deci şi depozitul este bine să fie menţinut în aceeaşi monedă. Dacă banii sunt destinaţi consumului, atunci leul este cea mai indicată monedă.
Ce termen de depozit e mai avantajos
Dobânzi pentru depozitele la şase luni şi un an sunt uşor mai ridicate decât cele trei luni sau cu scandeţe mai mici. Diferenţa nu este însă mare, ci de circa 0,2 puncte. Deponenţii au astfel libertatea de a alege scadenţa în funcţie de momentul la care vor avea nevoie de banii din depozit.
Cei care nu ştiu exact când anume vor avea nevoie de bani este bine să aleagă nu un depozit la termen, ci un cont de economii. Acesta din urmă, chiar dacă oferă dobânzi uşor mai mici decât economiile la termen prezintă avantajul de permite reragerea banilor în orice moment, fără o diminuare de dobândă.
În schimb, cei care desfiinţează înainte de scadenţă un depozit la termen pierd dobânda şi vor primi doar ceea ce banca oferă pentru conturi curente, de regulă un randament sub 1% pe an.
În cazul în care se optează pentru un depozit la termen, alegerea băncii ar trebui să se facă nu doar în funcţie de dobândă, ci şi de celelalte costuri. Majoritatea instituţiilor practică un comision de 0,5% la desfiinţarea depozitului, dacă banii sunt retraşi de la casierie.
Alpha Bank, Piraeus şi Banca Românească sunt însă câteva bănci care nu percep acest comision dacă depozitul este desfiinţat în ziua scadenţei sau la câteva zile după. Dobânzile similare practicare de bănci pentru majoritatea maturităţilor la depozite oferă libertate mare deponenţilor, care îşi pot alege scadenţa potrivită, în funcţie de când vor avea nevoie de bani.