Ce mai pregătește Rusia? Premieră militară la granița cu România. Un nou semnal de război

După ce zilele trecute a anunțat începerea unor exerciţii militare de amploare în Crimeea şi în Marea Neagră, Rusia face noi manevre îngrijorătoare în apropiere de România.

În contextul în care a provocat tensiuni majore în Ucraina, Rusia a testat în premieră o rachetă  antinavă supersonică în Marea Neagră.

Potrivit informațiilor oferite de către oficialii de la Moscova, racheta Vulcan a fost lansată către o ţintă aflată „în capătul celălalt” al Mării Negre. Nu au fost oferite mai multe detalii cu privire la locul în care a fost lansat proiectilul.

Într-un mesaj postat pe rețelele sociale, ministerul rus al Apărării a informat că „Crucişătorul Moscova al flotei ruseşti din Marea Neagră a lansat pentru prima oară în istoria recentă o rachetă Vulcan în această mare, cu ajutorul sistemului lansator de rachete Bazalt”.

Vulkan P-100 reprezintăo versiune mult mai îmbunătățită a rachetei P-500 Bazalt, care a fost creată în urmă cu peste 40 de ani. Vulcan are o rază de aproximativ 800 de kilometriîn vreme ce racheta Balzat are o rază de circa 550 de kilomteri, scriu jurnaliștii de la Moscow Times.

Rusia pretinde că şi-a retras trupele mobilizate la graniţa cu Ucraina

Trupele Flotei Nordului, ale districtelor militare Sud şi Vest din Federaţia Rusă, care au participat la recenta verificare a pregătirii de luptă, au revenit la bazele lor permanente, au raportat joi comandanţii respectivelor districte într-o reuniune cu şeful Statului Major al armatei ruse, Valeri Gherasimov.

Este vorba despre trupele mobilizate de Moscova în apropiere de frontiera cu Ucraina şi în Crimeea, ceea ce a provocat temeri în ultimele săptămâni privind escaladarea violenţelor în estul Ucrainei, unde în regiunea Donbas, armata ucraineană luptă împotriva rebelilor separatişti susţinuţi de Moscova.

La aceste exerciţii de ”verificare” - potrivit şefului Statului Major al armatei ruse - au participat ”peste 300.000 de militari şi 35.000 de echipamente şi tehnică militară, între care 180 de nave şi vedete, precum şi aproximativ 900 de avioane, inclusiv 15 avioane cu rază lungă de acţiune şi 40 de avioane de transport militar”.