Ce mai caută SARTRE în LITUANIA

Ce mai caută SARTRE în LITUANIA

O statuie din bronz reprezentându-l pe Jean-Paul Sartre a fost dezvelită joi în Lituania pentru a rememora vizita filosofului francez în această ţară în 1965, informează Agerpres.

Realizată de artistul Klaudijus Pudymas după o fotografie făcută de Antanas Sutkus, sculptura îl înfăţişează pe Sartre avansând prin dunele de nisip.

Monumentul a fost dezvelit la Nida, o staţiune balneară aflată pe cordonul litoral al Curlandei, iar oficialităţile speră ca statuia să atragă turişti francezi în regiune.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sartre şi partenera sa, scriitoarea Simone de Beauvoir, figură marcantă a feminismului în Franţa, au vizitat Lituania în iunie 1965, pe când ţara se afla sub ocupaţie sovietică.

Fotograful Sutkus, în vârstă de 26 de ani în acea perioadă, a documentat călătoria de cinci zile a celor doi scriitori la Vilnius şi prin Lituania.

''Datorită primarului Darius Jasaitis, Sartre se întoarce din nou la Nida, unde, împreună cu Simone de Beauvoir, a deschis o fereastră între Lituania de atunci şi Franţa'', a declarat pentru AFP ambasadorul Philippe Jeantaud, care a asistat la ceremonia de inaugurare.