Tulpina Omicron ar putea contribui la crearea a ceea ce oamenii de știință numesc „superimunitate”. Este concluzia la care au ajuns oamenii de știință. Aceștia consideră că nivelul de protecție crește foarte mult în condițiile în care oamenii capătă atât imunitate naturală, prin îmbolnăvire, cât și pe cea oferită de vaccin.
Deși valul de infecție provocat de tulpina Omicron a fost brusc și intens, experții sunt de părere că ar putea contribui la crearea superimunității în fața COVID. Mai ales că mulți dintre cei care au luat virusul erau deja imunizați cu vaccin.
Superimunitatea apare atunci când un pacient vaccinat împotriva COVID are un răspuns imunitar puternic în urma unei infecții de debut. Este concluzia unui studiu publicat în decembrie de cercetătorii de la Oregon Health & Science University. În opinia acestora, combinația dintre imunitatea vaccinală și imunitatea naturală oferă oamenilor mai multă protecție, după cum relatează publicația Fortune.
„Nu face nicio diferență dacă ești infectat și apoi te-ai vaccinat, sau dacă ești vaccinat și apoi ai fost infectat”, a declarat Fikadu Tafesse, coautor al acestui studiu și profesor de microbiologie moleculară și imunologie la Școala de Medicină OHSU.
Cercetarea se bazează pe un grup destul de mic de pacienți, doar 104 angajați OHSU care au primit vaccinul Pfizer. Dar fenomenul de „superimunitate” a fost observat recent și în Africa de Sud, a declarat pentru Fortune Dr. Jessica Justman, profesor asociat de medicină în epidemiologie la Columbia Mailman School of Public Health.
Autorii studiului cred că această superimunitate va fi eficientă împotriva altor variante viitoare ale COVID. Dar nivelul de protecție s-ar putea schimba pe măsură ce apar mai multe date.
Avertismentul oamenilor de știință
Oamenii de știință spun că sunt rezultate preliminare, iar mulți experți așteaptă mai multe date înainte de a trage concluzii concrete. Ei avertizează că nimeni nu ar trebui să încerce în mod intenționat să se infecteze cu COVID în încercarea de a-și crește nivelul de imunitate.
„Constatările mi se par logice, dar va fi nevoie de mai mult timp înainte de a putea spune că sunt acceptate pe scară largă”, a precizat Justman.
Majoritatea experților medicali au spus întotdeauna că vaccinarea este cea mai bună modalitate de a obține imunitate. Aceasta pentru că sunt mai puține spitalizări și decese. În plus, imunitatea hibridă construită prin combinarea vaccinurilor și a infectării este mai puternică decât imunitatea obținută prin infecții naturale.
„Mulți dintre noi au un fel de sentimente amestecate în legătură cu ceea ce s-a întâmplat cu Omicron, pentru că, evident, o mulțime de oameni sunt infectați și, doar prin numărul lor, mulți oameni sunt în spital și mor, dar acest lucru ne construiește imunitatea de turmă”, spune Dr. Luis Ostrosky.
Omicron ajută la obținerea imunității de turmă
Aproximativ 94% dintre oameni trebuie să fie imuni pentru a obține imunitatea de turmă și pentru a reuși să oprească cu succes transmiterea coronavirusului, potrivit Clinicii Mayo.
Având în vedere numărul foarte mare de cazuri Omicron, experții în sănătate cred că SUA sunt pe cale să atingă această țintă. Unii experți cred, însă, că acest lucru nu va dura foarte multă vreme.
Un nivel de imunitate colectivă este important deoarece poate ajuta, într-o oarecare măsură la reinstaurarea normalității. Majoritatea populației devine imună, cel puțin pentru o perioadă de timp, la COVID.