Ce lucrări științifice a scris miliardarul Ioan Niculae după gratii. Gardieni: "Evaluarea psihilogică a deținutului relevă un bun potențial intelectual"
- Ionel Stoica
- 24 august 2015, 08:37
Pentru ca s-a implicat activ in redactarea unor reviste, dar mai ales a scris de zor patru lucrari stiintifice in tot atatea luni, omul de afaceri cu o avere estimata anul trecut la 1,2 miliarde de euro a primit unda verde pentru eliberarea conditionata. Cererea trebuie insa aprobata de judecator, iar procurorii DNA s-au opus.
În patru luni si trei saptamani petrecute in spatele gratiilor, Ioan Niculae a castigat 166 de zile de libertate. Cele mai multe zile sunt o recompensa pentru cele patru lucrari stiintifice scrise de patronul echipei de fotbal Astra Giurgiu: "Tehnologii moderne de producere si utilizare a alcolului metilic", "Orientari moderne in productia vegetala", "Valorificarea energetica a biomasei" si "Biodieselul - motorina ecologica". Sunt opere din domeniile chimie si agricultura, care i-au adus lui Niculae zeci de milioane de euro in conturi.
La prima analiza - noteaza sefii Penitenciarului Gaesti - comisia constata ca detinutul Ioan Niculae poate fi eliberat conditionat. Este fara antecedente penale, nu a fost sanctionat, recompensat o data, a participat la programe educative si activitati lucrative", conform Comisiei Penitenciarului Gaesti, citate de Stirile ProTV
Ofiterii din inchisoare vorbesc numai de bine despre miliardarul care a fost cel mai bogat roman si in 2014 avea averea estimata la 1,2 miliarde de euro. Il lauda pentru cele doua finale ale concursurilor tematice la care a luat parte in puscarie, dar mai ales pentru ca a participat la redactarea unor reviste, lansari de carte si programe moral-religioase.
"Evaluarea psihilogica a detinutului releva un bun potential intelectual (...) A fost preocupat de aprofundarea abilitatilor prosociale si preocupat pentru activitatile lucrative". Asa incat concluzia Penitenciarului este fara echivoc: locul lui Ioan Niculae nu mai e in spatele gratiilor.
Procesul de eliberare condiționată
Judecătoria Găeşti a amânat, pentru 27 august, discutarea cererii de eliberare condiţionată depusă de omul de afaceri Ioan Niculae, care execută o pedeapsă de doi ani şi şase luni de închisoare în dosarul "Mită la PSD".
Procurorul DNA a cerut în instanţă să se facă o adresă către comisia de specialitate din cadrul Penitenciarului Găeşti, în care aceasta să explice cum s-au calculat termenele privind eliberarea condiţionată şi să dea detalii despre cărţile scrise în închisoare de Niculae.
Potrivit unor surse judiciare, cererea de liberare condiţionată a fost formulată după ce Ioan Niculae a scris două cărţi, fiind deja analizată de comisia de specialitate din cadrul Penitenciarul Găeşti, unde omul de afaceri îşi execută pedeapsa.
Condamnarea
Omul de afaceri Ioan Niculae a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucureşti, pe 2 aprilie 2015, la doi ani şi şase luni închisoare cu executare, iar fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, a primit trei ani închisoare cu executare, în dosarul "Mită la PSD".