Ce legi esențiale îi așteaptă pe parlamentari să revină din vacanță

Ce legi esențiale îi așteaptă pe parlamentari să revină din vacanță

Pe senatori și deputați îi așteaptă o toamnă plină. Sute de proiecte legislative, printre care câteva foarte importante, trebuie dezbătute și votate

Sute de proiecte legislative îi aşteaptă pe parlamentari să se întoarcă din vacanţă. Cea de-a doua sesiune parlamentară din acest an, şi ultima, va începe săptămâna viitoare, la 1 septembrie. Dacă în prima săptămână parlamentarii se vor axa mai mult pe Codul Fiscal, imediat după, aceştia trebuie să dezbată şi să voteze Legea votului prin corespondenţă.

Toate partidele parlamentare au dat asigurări, după alegerile prezidenţiale de anul trecut, că va fi adoptat un nou pachet de legi electorale. Cu toate acestea, singurul proiect care a rămas nefinalizat este Legea votului prin corespondenţă.

Nehotărâre

Ne puteți urmări și pe Google News

În Comisia pentru Cod electoral există mai multe proiecte depuse, însă parlamentarii nu s-au decis pe care dintre ele ar putea să lucreze.

Preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a anunţat că preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a fost mandatat de partid să elaboreze un set de principii care vor sta la baza Legii votului prin corespondenţă şi să le trimită AEP, instituţie care va elabora, la rândul său, proiectul pe această temă.

Legea votului prin corespon dență, legile „Big Brother” și Legea salarizării unitare așteaptă în sertarele Parlamentului.

În acest sens, Zgonea a precizat că va prezenta săptămâna viitoare „un set de principii” privind Legea votului prin corespondenţă, menţionând că adoptarea acestui proiect reprezintă una dintre priorităţile legislative ale PSD în această sesiune parlamentară.

Pe de altă parte, liberalii vor adopta la sfârşitul acesta de săptămână o rezoluţie cu un termen pentru publicarea legii în Monitorul Oficial. „Dacă nu vom reuşi până în 10 noiembrie să ducem legea în Monitorul Oficial, alegerile din 2016 nu vor putea avea loc cu această facilitate a votului prin corespondenţă”, a declarat co- preşedintele PNL, Alina Gorghiu.

Legea Big Brother, uitată

După ce Curtea Constituţională a respins cele trei legi „Big Brother” ca fiind neconstituţionale, Adminsitraţia Prezidenţială a anunţat că, la iniţiativa preşedintelui Consiliului Operativ de Securitate Cibernetică (COSC) coordonat de SRI, va demara un un proces de reanalizare a prevederilor legislative în domeniul accesului la datele de trafic informaţional şi al securităţii informatice.

În luna mai, preşedintele Klaus Iohannis a chemat la consultări toate partidele parlamentare. Atunci, liderii partidelor din Parlament şi-au pus semnătura pe un proiect nou de lege din celebrul pachet „Big Brother”.

Spre deosebire de proiectul anterior, care a fost declarat neconstituţional, noua lege prevede că datele cu caracter personal, pe care le deţin operatorii de comunicaţii electronice, pot fi accesate doar cu mandat de la judecător. Tot atunci se vehicula faptul că una din cele trei legi din pachet va fi adoptată până în iunie, iar celelalte două, în sesiunea parlamentară care urmează să înceapă săptămâna viitoare.

Tot în această toamnă ar trebui adoptată şi Legea salarizării, care urmează să intre în Parlament în luna octombrie, cu o lună mai târziu decât anunţaseră iniţial liderii politici.

Modificări la Codul Penal

Peste 20 de proiecte de modificare a Codului Penal şi cel de Procedură Penală se află la Comisia Juridică din Camera Deputaţilor. Imediat după ce Comisia va da aviz, proiectele vor intra pe ordinea de zi a deputaţilor, votul acestora fiind decizional. Dacă propunerile vor fi adoptate, corupţii vor scăpa de cătuşe şi de arestul preventiv. Înainte ca sesiunea parlamentară să se încheie, şefa ÎCCJ, Livia Stanciu, a fost prezentă la o dezbatere din Parlament unde şi-a exprimat nemulţumirea faţă de modificările aduse.