Președintele Rusiei, Vladimir Putin, crește salariul minim și pensiile din țară cu 10% pentru a ajuta la contracararea inflației în creștere pe fondul sancțiunilor puternice din cauza războiului din Ucraina.
Numind 2022 un an dificil pentru Rusia, Putin a respins ideea că toate problemele economice ale țării ar fi legate de război, pe care îl numește o operațiune militară specială. „Pentru că în țările care nu desfășoară nicio operațiune – să zicem în străinătate, în America de Nord, în Europa – inflația este comparabilă și, dacă te uiți la structura economiilor lor, este chiar mai mare decât a noastră”, a spus Putin.
Rata inflației în Rusia
Inflația Rusiei a fost de 17,8% în aprilie. Rata inflației din SUA a atins 8,3% în aprilie - aproape de un maxim de patru decenii, dar totuși semnificativ mai scăzută decât rata actuală a inflației din Rusia.
Creșterea salariului minim și a pensiilor sunt programate să înceapă la 1 iunie. Salariul minim actual este de 13.890 de ruble (233 de dolari) pe lună, iar pensia medie este de 18.521 de ruble (311 de dolari) pe lună, potrivit Reuters.
Rusia a fost lovită de sancțiuni uriașe de la începutul războiului din Ucraina, în februarie. Experții în comerț de la Institutul de Finanțe Internaționale au spus că economia este „pe butuci”. Ei se așteaptă ca PIB-ul Rusiei să se prăbușească cu 30% până la sfârșitul anului 2022.
Prăbușirea rublei
Dar Putin a spus că economia rusă a avut „o dinamică mai bună decât cea prognozată de unii experți”, a informat Financial Times. Rata șomajului a rămas stabilă la 4%, a spus el, potrivit presei. Datele oficiale ale guvernului rus arată că rata șomajului a rămas în jur de 4% în primele trei luni ale anului 2022. Datele pentru lunile mai recente nu sunt încă disponibile.
Putin a spus că nu se așteaptă ca inflația să fie peste 15% în 2022. Banca centrală a Rusiei a prognozat pe 29 aprilie o rată a inflației de 18% până la 23% în acest an. Inflația Rusiei a crescut după invazie pe măsură ce rubla s-a prăbușit. Moneda și-a revenit de atunci, dar prețurile din țară sunt încă ridicate, potrivit Business Insider.