Ce înseamnă Schengen pentru părinții divorțați. Detalii importante

Ce înseamnă Schengen pentru părinții divorțați. Detalii importantedivort / Sursa foto: Freepik.com

Chiar dacă suntem în Schengen, părinţii trebuie să aibă o împuternicire când călătoresc cu copiii, atrag atenția specialiștii din Bulgaria, țară care a obținut, alături de România, intrarea și cu frontierele terestre în spațiul de liberă circulație.

Ce înseamnă Schengen pentru părinții divorțați

În pofida faptului că suntem în spațiului Schengen, mamele și tații care călătoresc cu copiii fără celălalt părinte trebuie să aibă în continuare o împuternicire notarială prin care li se permite să scoată copiii în afara graniței.

„Există o normă în Legea documentelor bulgare care nu a fost abrogată. Potrivit acesteia, atunci când călătoresc în străinătate, copiii trebuie să aibă acordul ambilor părinți”, a explicat, la postul bTV, fostul ministru bulgar de interne, Veselin Vuchkov, care este profesor de drept procesual penal.

De la 1 ianuarie 2025, Bulgaria devine membră cu drepturi depline a zonei de liberă circulaţie, iar controlul la frontiera cu România și Grecia va fi desființat.

Sfatul lui Vuchkov pentru părinții care călătoresc în străinătate cu copiii lor este să aibă o declarație cât timp această normă rămâne în vigoare. „Colegii de la Direcția pentru Acte de Identitate Bulgare și Ministerul Afacerilor Interne analizează dacă este necesară o astfel de normă”, a subliniat fostul ministru bulgar de interne.

Ce s-a întâmplat în perioada Air Schengen

În urmă cu mai bine de jumătate de an, avocata Dobromira Polimenova a declarat, pentru Nova TV, că au fost şase cazuri în care părinții și-au scos copiii din țară fără acordul celuilalt părinte, după ce Bulgaria a fost admisă în Schengen aerian, la 31 martie 2024.

Ea a spus că nu este vorba doar de cazuri de scoatere ilegală din ţară, ci și de ţinerea ilegală a copiilor în spațiul Schengen, luând dreptul celuilalt părinte de a-i vedea. În astfel de cazuri, urmează o procedură judecătorească, care se prelungește ca durată.

Conform regulilor Schengen, nu se efectuează control la frontieră atunci când copiii sunt scoși din spațiul Schengen, însă autoritățile bulgare pot, dacă scred că este necesar sau în mod aleatoriu, să efectueze controale.

„Acest lucru este subiectiv și nu garantează că drepturile părinților vor fi respectate și că copiii nu vor fi duși ilegal în străinătate”, a explicat avocatul în luna mai.

La acea dată, șeful Poliției de Frontieră, Anton Zlatanov, a spus că este imposibil să fii în Schengen și să ai control 100 la sută. Potrivit spuselor sale, poliţia încearcă, prin măsuri compensatorii, prevenirea unor astfel de cazuri ce vizează în principal copiii.

Spațiul Schengen, controlalele la frontiera

Spațiul Schengen. Sursa foto: Arhiva EVZ

Ce trebuie să știe părinții

În cazul acestor măsuri sunt verificate documente, se stă de vorbă cu respectivul părinte și cu copilul. Acest lucru s-a făcut de perechi de poliţişti aflaţi pe teren, care pot fi îmbrăcaţi în uniformă sau civili, iar la aprecierea lor, după o evaluare a riscului, se iniţiază verificarea concretă.

Fiecare părinte poate, printr-o cerere depusă în instanţă, să solicite ca copilul său să aibă interdicţie de a călători în străinătate. Atunci celălalt părinte va comite deja o infracțiune dacă duce copilul peste graniță, a explicat Zlatanov.

Încă din data de 31 martie a acestui an, a devenit clar că poate exista tensiune și haos cu privire la călătoriile minorilor în țările Schengen, mai ales în cazurile în care unul dintre părinți nu este de acord cu o călătorie.

Se aștepta ca unele măsuri să fie luate în cazul copiiilor, dar în general decizia finală este de a respecta regula generală și de a nu avea niciun control la frontieră atunci când se călătoreşte într-o țară Schengen.

Schengen și circulația minorilor

„Controalele la frontieră ale cetățenilor bulgari care părăsesc țara prin frontierele aeriene și maritime interne vor înceta începând cu 31 martie a acestui an. Direcţia Generală a Poliției de Frontieră nu va solicita acordul scris al părinților atunci când părăsesc Bulgaria la frontierele aeriene și maritime interne, călătorind în țările Schengen”, au spus atunci, într-un răspuns pentru ziarul Sega, Ministerul de Interne și Poliția de Frontieră, la întrebarea care va fi procedura pentru scoaterea minorilor din țară.

Cerința de a avea un act de identitate a fost păstrată. „Părinții trebuie să știe că principiul consimțământului general pentru eliberarea unui pașaport și pentru părăsirea teritoriului țării, stipulat în legislația națională (în Legea cu privire la actele personale bulgare și în Codul familiei) trebuie respectat. În cazul unui litigiu între părinți pe aceste aspecte, acesta este soluţionat de judecătoria raională de la adresa de domiciliu a copilului”, a precizat Ministerul de Interne.

Pentru minorii de până la 14 ani, eliberarea pașaportului este obligatorie, inclusiv pentru călătoriile în spațiul Schengen. Acesta se eliberează numai cu acordul ambilor părinți, potrivit SEGA.

(Traducerea: Mirela Petrescu, RADOR RADIO ROMÂNIA)