Autor: Adela Cioruţă
Cu siguranţă, mulți am citit articole cu acest gen de titlu. Dar câți dintre noi am băgat de seamă ce scrie în acel articol? Ei bine, doresc să povestesc cum concep eu ideea de „mandră că sunt româncă”. Toată lumea ne spune că în alte ţări este mai bine sau că noi nu mai avem nimic de oferit şi că naţiunea noastră nu mai apreciază valorile.
După cum știm, dacă ai întreba un adolescent din ziua de azi, dacă ar dori să profeseze în ţară, ar răspunde negativ deoarece cu toții știm că „în afară este mai bine, job-urile sunt mai bine plătite etc.” Dar câți dintre noi știm, de fapt, cum să prețuim ceea ce ne oferă acest loc?
Haideți să facem un salt în timp, în 1918, unde a avut loc cel mai important eveniment al românilor: MAREA UNIRE. Cu siguranță, am învățat cu toții la şcoală despre Marea Unire, momentul în care toate provinciile româneşti s-au unit în acelaşi stat: ROMÂNIA.
Când spunem România ne referim în general la mai multe lucruri: ne gândim la oamenii prietenoşi şi deschişi la orice tip de conversaţie, ne gândim la mâncarea tradițională pe care o preţuim atât de mult; ne gândim la minunatele peisaje pe care această ţară le poate oferi: oraşul Alba-Iulia, Cascada Bigăr - o minune a naturii, Cetatea Sighişoarei, Sibiu, Brașov, Hunedoara, Transfăgărășanul şi ar mai fi o grămadă de enumerat.
Să ne reamintim de toate numele ce au creat istoria noastră, de la Decebal până la Mircea cel Bătrân, Vlad Ţepeş şi mai actuali, Regele Mihai I.
Românii se pot mândri cu o istorie demnă, țara noastră a avut conducători dârzi, care nu au plecat capul în faţa duşmanilor. Datorită lor suntem astăzi aici şi putem afirma cu mândrie că iubim Romania, așa cum este ea. De la Ştefan cel Mare, Alexandru Ioan Cuza şi până în zilele noastre, acești oameni ne-au învăţat că avem datoria de a ne iubi şi apăra ţara.
Ne putem mândri de asemenea cu nume ce au făcut istorie în cinematografie şi teatru: Sergiu Nicolaescu, Toma Caragiu, Dem Rădulescu, Tamara Buciuceanu, Florin Piersic şi mulţi, mulţi alţii.
Nici la categoria muzică nu am dat-o-n bară : George Enescu, Ciprian Porumbescu, Dinu Lipatti; iar la literatură nu îi putem uita pe Mihai Eminescu, Ion Luca Caragiale, Ion Creangă, Mircea Eliade, Emil Cioran. Chiar dacă unii dintre ei au ales să plece în alte țări, nu au încetat niciodată să poarte în inima lor ţara în care s-au născut. O amprentă a vieții trăite în România a rămas imprimată în opera lor, iar datorită acestora ţara noastră a devenit cunoscută în lume.
Ştiinţa a fost şi ea promovată peste granițele ţării de inventatori români ca Nicolae Constantin Paulescu, românul ce a descoperit insulina, Henri Coandă, Traian Vuia şi Aurel Vlaicu care au fost pionierii zborului, Emil Racoviță care este fondatorul biospeologiei iar lista poate continua.
Să nu uităm şi de sport. Numele ţării noastre a fost pe buzele a mii de oameni atunci când Nadia a luat nota „ 1.00 ” la Olimpiada de la Montreal. Să-i amintim si pe Ilie Năstase, Lia Manoliu, Iolanda Balaș, Gabriela Szabo, Cătălina Ponor. Lista poate continua.
Noi suntem un popor unit, creativ, primitor, cald, iubim sărbătorile şi tradițiile, pe care încercăm să le transmitem şi următoarelor generații ca pe o moştenire de spirit.
În câteva luni, mai precis pe data de 1 decembrie 2018 vom celebra 100 de ani de la acest eveniment care ne-a unit pe toți şi ne-a făcut români, eveniment ce se celebrează o singură dată în viață. Propun ca de Centenar să ieșim din case, să ne strângem cu zecile, sutele şi să strigăm cât putem de tare „Sunt mândru că sunt român!”
În acest articol, am enumerat oamenii care mă fac mandră că sunt româncă, evenimentele care au făcut ca acest popor să poarte numele de România şi, nu în ultimul rând, faptele ce mă fac să mă gândesc că avem un viitor şi care îmi dau speranța că această ţară încă mai are multe de oferit, iar acesta este doar începutul.
Articol publicat în cadrul proiectului "Scrie istorie! Ro-mândria!", autor Adela Cioruță, Liceul Teoretic "Alexandru Vlahuță" (clasa 9A) Proiect Scrie istorie! RO-Mandria! Fundatia Nadia Comaneci