Mulți români cumpără șnițel de post dinsupermarketuri, dar puțini știu ce ingrediente conține. Persoanele care țin post nu au voie să consume anumite tipuri de alimente: carne, brânză, ouă, pește. Există și dezlegări, pe perioada postului, când creștinii pot consuma mâncăruri pe bază de pește. În ultima perioadă au apărut multe produse de post în supermarketurile din țară.
Ingrediente snițel de post
Șnițelul din soia este un „produs vegetal prăjit în ulei vegetal de floarea-soarelui”. Pe ambalaj sunt scrise o serie de ingrediente și recomandări de depozitare, înainte și după ce ambalajul este desfăcut. Totodată, aflăm și declarația nutrițională medie pentru o sută de grame de produs.
Ingredientele care apar marcate pe ambalajul produsului:
- Soia felii fiartă (pentru 100 de grame de produs se utilizează 103 grame de soia felii fiartă);
- Fulgi de porumb (mălai, zahăr, extract de malț din orz-gluten, sare iodată, premix de vitamine și fier, antioxidant-extract bogat în tocoferol);
- Amestec pentru înveliș crocant (fulgi de porumb granulați, pesmet, amidon modifican din porumb, proteină vegetală hidrolizată din porumb și rapiță, condimente, sare, grăsime de palmier solidificată);
- Făină de grâu (gluten);
- Sare iodată.
Produsul respectiv poată să conțină urme de:
- Ouă;
- Arahide;
- Lapte (Lactoză);
- Fructe cu coajă lemnoasă;
- Țelină;
- Muștar;
- Semințe de susan;
- Sulfiți.
Pentru o sută de grame de produs, valoarea energetică este de 274 kcal.
- Grăsimi: 17,9 grame (2,8 grame acizi grași saturați);
- Glucide: 9,8 grame (3,4 grame zaharuri);
- Fibre: 1 gram;
- Proteine; 17,9 grame;
- Sare: 0,99 grame.
Se recomandă să fie consumat în 24 de ore
Se recomandă ca acest produs să fie consumat în maximum 24 de ore, după ce a fost deschis. De altfel, trebuie să fie păstrat la o temperatură între 2 și 6 grade Celsius. Poate fi consumat ca atare sau încălzit la microunde pentru 30 de secunde, potrivit Cancan.
Ingrediente burgeri de post
Totodată, românii pot cumpăra și burgări de post. Aceștia sunt un produs vegetal pe bază de proteine din mazăre și bob, alternativă la cheeseburger, fiind un produs decongelat. Ingredientele pe care le conțin burgerii de post, conform etichetei:
- apă,
- 18% preparat vegetal pe bază de ulei de cocos (apă, ulei de cocos, amidon, amidon modificat, arome naturale, sare iodată, colorant: caroten),
- 13% texturat proteic din mazăre,
- ulei de floarea-soarelui,
- ulei de cocos,
- 2,3% proteină din mazăre,
- 1,5% proteină din bob,
- stabilizator (metilceluloză),
- amindon,
- sare,
- sirop de glucoză,
- arome,
- condimente (ceapă, usturoi, piper),
- antioxidanți (acid ascorbic, acid citric),
- extracte de condimente,
- conservant (oțet tamponat),
- coloranți alimentari (suc concentrat de sfeclă roșie, extract de orz malțificat).