Ce impozite și taxe trebuie să plătim: care e data scadentă
- Dragos Manea
- 6 martie 2021, 12:26
Cetățenii trebuie să fie la curent cu ce impozite sau taxe au de plătit, dar mai ales care este data scadentă pentru a plăti penalizări.
Anual, românii au de plătit mai multe taxe și impozite până la data scadentă prevăzută de lege.
Impozitul pe clădiri pentru persoane fizice și juridice poate fi achitat în 2 tranșe. Rata I, până la 31 martie și rata II, până la 30 septembrie.
Trebuie menționat că ratele vor fi egale. De asemenea, dacă impozitul anual pe clădiri nu depășește 50 lei inclusiv, se plătește integral până 31 martie.
Pentru cei care dețin mai multe proprietăți pe raza aceleiași unități administrativ-teritoriale situația se schimbă. În acest caz, suma de 50 de lei menționată anterior trebuie să reprezinte impozitul pe toate proprietățile, cumulat.
Impozitul sau taxa pe teren pentru persoane fizice și juridice are același termen de plata ca și în cazul clădirilor. Vorbim despre 2 rate cu scadență la 31 martie și respectiv 30 septembrie.
Menționăm aceeași condiție: dacă impozitul valorează 50 de lei, se plătește integral până pe 31 martie.
Ce taxe și impozite trebuie să plătească românii și care este data scadentă?
Taxa asupra mijloacelor de transport persoane fizice și juridice poate fi achitată tot în două rate. Data scadentă pentru această taxă rămâne neschimbată ca în cazul impozitelor pe clădiri sau terenuri.
De asemenea, se menține și observația făcută anterior. Dacă impozitul este de maxim 50 de lei, chiar și cumulat pentru mai multe bunuri din proprietatea unui cetățean, se va achita integram până la prima dată scadentă.
Taxele pentru folosirea mijloacelor de reclamă și publicitare, cum ar fi afișaj panouri publicitare sau firme instalate la locul exercitării activității au același termen scadent ca și restul. Dacă taxă este mai mică sau egală cu suma de 50 de lei, aceasta se va achita integral până la 31 martie.
„Pentru plata cu anticipație (până la 31 martie 2021) a impozitului pe clădiri, terenuri sau mijloace de transport, deținute de persoane fizice, se acordă bonificație de 10%.
Bonificația se acordă doar persoanelor fizice.
Neplata la termenele scadente atrage calcularea majorărilor de întârziere în cuantum de 1% pe lună sau fracțiune de lună, începând cu ziua imediat următoare termenului de scadență și până la data stingerii sumei datorate, inclusiv”, menționează Taxeimpozite4.
Plata amenzilor
Amenzile pot fi achitate la jumătate din valoarea lor în termen de 15 zile de la primirea lor, conform modificărilor făcute de Legea nr. 203/20.07.2018