Ce impact ar avea pentru UE victoria Kamalei Harris în fața lui Donald Trump

Ce impact ar avea pentru UE victoria Kamalei Harris în fața lui Donald TrumpKamala Harris și Donald trump, Sursa foto: Colaj EVZ

Partidul Democrat din SUA s-a angajat "să fie alături de Ucraina" și "să consolideze NATO" într-un manifest lansat săptămâna aceasta la Convenția sa de la Chicago, dar entuziasmul tot mai mare pentru Kamala Harris nu înseamnă neapărat că Europa poate dormi liniștită.

"Democrații se vor alătura partenerilor noștri europeni pentru a se opune Rusiei revanşarde. Nu vom permite Moscovei să intervină în democrațiile noastre sau să ne submineze determinarea", se arată în manifestul publicat înaintea alegerilor prezidențiale din 2024.

Sprijinul anunțat de către democrații americani pentru Kiev este în ton cu viziunea europeană, chiar dacă promisiunile pot fi găsite doar la pagina 89 a manifestului de 92 de pagini al democraților, potrivit it.euronews.com.

Harris și Trump. Cum sunt văzuți în Europa

Puțini în Europa se vor pronunța în favoarea lui Kamala  Harris, dar nu este un secret că, în afară de Ungaria lui Viktor Orbán, majoritatea guvernelor UE nu vor un alt mandat pentru Donald Trump, văzut ca fiind anti-UE și pro-Brexit.

Kamala Harris, candidatul democrat la alegerile SUA din 2024

sursă: Facebook / Kamala Harris

Robin de Wouters, purtătorul de cuvânt al "Democraților din străinătate", a declarat pentru "Euronews" că este surprins de faptul că președintele în exercițiu, Joe Biden, s-a retras din cursă atât de târziu, dar că este entuziasmat de noul tandem care o asociază pe Harris cu guvernatorul din Minnesota, Tim Walz.

Ultima lună a fost "extrem de plină de evenimente, după retragerea neașteptată a președintelui Biden, dar cred că vicepreședintele Kamala Harris adună cu adevărat tot sprijinul posibil", a spus de Wouters. "Harris a doborât toate recordurile în termeni de sprijin, donații și așa mai departe".

De când a intrat în cursa prezidențială, potrivit lui de Wouters, Harris a strâns peste 300 de milioane de dolari și a recrutat 150.000 de noi voluntari. Însă, purtătorul de cuvânt al "Democraților din străinătate" spune că are emoţii pentru competiția electorală.

Neînțelegerile dintre Bruxelles și Washington nu vor dispărea

Alții, precum Ian Lesser, vicepreședintele German Marshall Fund, sunt de acord că rezultatul alegerilor este departe de a fi clar.

"Europa vrea predictibilitate din partea Statelor Unite, mai ales într-o perioadă de război în Europa și alte tensiuni în lume. Evident că în spatele noului tandem democrat se află multă energie și entuziasm, dar asta nu schimbă faptul că Trump are încă o bază foarte puternică, practic de neclintit, în unele locuri", a spus Lesser pentru "Euronews".

"Oricine va câștiga Casa Albă, neînțelegerile dintre Bruxelles și Washington nu vor dispărea, iar politica externă, mai degrabă decât să fie forța motrice din spatele companiei electorale, este rar menționată în politica internă a SUA", a avertizat Lesser. Harris și Trump se vor înfrunta pe 10 septembrie. (Traducerea-Rador)