Ce îl așteaptă pe noul premier al Marii Britanii, Keir Starmer? Haos pe plan intern și extern

Ce îl așteaptă pe noul premier al Marii Britanii, Keir Starmer? Haos pe plan intern și extern Keir Starmer, noul prim-ministru al Marii Britanii. Sursa foto: Arhiva companiei

Liderul Partidului Laburist din Marea Britanie, Keir Starmer, a devenit noul prim-ministru al Marii Britanii. Procesul de formare a unui Cabinet este deja în desfășurare. Noul prim-ministru se va confrunta cu o serie de priorități urgente încă din prima zi de mandat.

O primă sarcină urgentă va fi securitatea. Keir Starmer abia va avea timp să ciocnească un pahar de șampanie înainte de a fi dus la Washington pentru un summit NATO care începe marți. Acest summit va fi marcat de mai multe anxietăți decât de obicei. Printre participanți va fi și Volodimir Zelenski. Președintele ucrainean se confruntă cu ascensiunea dreptei populiste în Europa și cu posibilitatea ca Donald Trump, favorabil lui Putin, să câștige alegerile în SUA.

Problema penitenciarelor din Anglia și Țara Galilor va fi una dintre cele mai urgente chestiuni interne. Guvernatorii au avertizat deja că penitenciarele vor fi practic pline săptămâna următoare. Acest lucru ar putea declanșa un plan de rezervă în care unii deținuți vor fi ținuți în instanțe și procesele vor fi amânate. Deținuții cu pedepse scurte vor fi eliberați anticipat. Cassia Rowland, cercetător principal la Institute for Government, a spus că noua administrație nu va avea „luxul timpului” pentru a decide cum să răspundă crizei din penitenciare.

Keir Starmer se va confrunta cu problema migrației

În ultimele trei luni,  în Anglia au sosit aproximativ 92 de persoane pe zi. În ultimul an, peste 31.000 de persoane au ajuns în Marea Britanie. Aproximativ 120.000 de persoane așteaptă o decizie inițială cu privire la cererile lor de azil. Sistemul costă finanțele publice 4 miliarde de lire sterline pe an.

Ne puteți urmări și pe Google News

O altă problemă este cea a sistemului medical. Ultima grevă a medicilor rezidenți, la sfârșitul lunii trecute, a fost a 11-a într-un protest care s-a întins pe 18 luni. Medicii rezidenți sunt nemulțumiți de situația salariilor. Greva a cauzat perturbări semnificative ale serviciile NHS. Medicii cer o creștere de 35% pentru a compensa pierderea valorii veniturilor lor din 2008/09. Peste 1,4 milioane de programări au fost reprogramate și s-au cheltuit 1,7 miliarde de lire sterline pentru a acoperi perturbările și costurile grevelor.

Îngrijirea socială

Populația îmbătrânită și avansurile medicale cresc presiunea pentru a crește cheltuielile de 28 de miliarde de lire sterline pe an pentru îngrijirea socială a adulților. Cererea de îngrijire de la adulții care se află în câmpul muncii a crescut cu 22% din 2015/16. Peste 400.000 de persoane așteaptă o evaluare a nevoilor lor. Bugetele strânse înseamnă că trei din patru consilii se tem că nu vor putea oferi îngrijirea potrivită la momentul potrivit.

O ultimă problemă, la fel de importantă, este legată de mediu. Criza climatică devine din ce în ce mai prezentă în mințile oamenilor. Este nevoie de acțiuni radicale pentru a decarboniza complet rețeaua energetică a Regatului Unit, extinzând capacitatea rețelei, formarea lucrătorilor și reformarea sistemului de planificare. De asemenea, problema apelor uzate a fost un subiect important în alegeri, dezvăluind cât de mult le pasă oamenilor de râurile și plajele lor locale, potrivit TheGuardian.

Revista presei