Consumatorii care au primit mai multe facturi de curent deodată sau una singură pe mai multe luni pot cere amânarea termenului de plată sau achitarea lor în rate. În unele cazuri sumele sunt de câteva mii de lei. Între timp Guvernul pregătește o nouă ordonanță care va stabili tarifele la energia electrică care se vor aplica de anul viitor.
În România, este în acest moment un adevărat haos la facturilor la enegie. Mulți dintre furnizori nu au mai emis facturi în ultimele luni și au dat vina pe schimbările din legislație. În plus, ei au spus că au nevoie de timp pentru actualiza sistemele informatice.
Din această cauză, oamenii s-au trezit acum cu mai multe facturi deodată. Chiar și trei sau patru. Sumele de plată nu mari, iar mulți dintre consumatori nu au cum să le achite într-un termen scurt. Sunt și cazuri în care s-a emis o singură factură pe mai multe luni.
Oamenii trebuie să știe că au dreptul să ceară amănarea termenului de plată sau achitarea facturilor în mai multe tranșe. Trebuie să facă o solicitare scrisă furnizorului de energie. Acesta nu este obligat să o accepte, dar multe dintre companii vor acorda aceste facilități. Compania Electrica Furnizare a anunțat că va oferi termene mai mari la plata facturilor și că va acorda și eșalonări la plată pentru facturile mari.
Cum se emit facturile
În mod normal, furnizorii nu pot emite o singură factură în care să fie inclus consumul pe multe luni. Depinde însă de ce este prevăzut în contract. „Noi în momentul de față întâmpinăm probleme pe un anumit segment de consumatori, care au un consum între 100 și 300 de kilowați oră pe lună. În rest nu au intervenit modificări, deci nu ar trebui să avem vreo problemă.
Modul în care se facturează este în funcție de cum s-a căzut de acord între furnizor și consumator. Adică nu pot să-mi închipui că va fi o singură factură pe șase luni sau cinci luni. O factură se emite așa cum ai căzut de acord, o dată pe lună, o dată la două luni, depinde cum ai contract", a declarat Dana Daraban, director executiv al Asociaţiei Companiilor de Utilităţi din Energie, potrivit antena3.ro.
Cât vom plăti de anul viitor
România va avea o piață semi-reglementată în ceea ce privește energia. Nicolae Ciucă a convenit, cu aprobarea șefei Comisiei Europene, să pregătească o nouă ordonanță de urgență în ceea ce privește tarifele de la energia electrică.
Pentru românii care consumă până în 255 kWh/ lună nu vor fi schimbări. Prețul va fi de maximum 0,68 lei/kWh, inclusiv TVA, pentru clienţii casnici al căror consum mediu lunar este cuprins între 0 – 100 KWh şi maximum 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar este de maximum 255 kWh.
În precedentul act normativ, consumul care depășea 255 kWh/lună se plătea la prețul pieței. În funcție de furnizor acesta era între doi și trei lei/kWh. Noua ordonanță ar putea plafona acest preț la un leu/kwh pentru persoanele fizice și la 1,3 lei/kwh pentru companiile din domeniul industria. Tariful nu este încă bătut în cuie și mai poate suferi modificări.