Ce este un VPN. Poate proteja cu adevărat confidențialitatea și securitatea online

Ce este un VPN. Poate proteja cu adevărat confidențialitatea și securitatea onlineSursa Foto: Arhiva EVZ

Există o tehnologie pe care o considerăm esențială pentru a lupta împotriva rutinei de spionaj a marilor companii de tehnologie. Un VPN (Virtual Private Network = rețea privată virtuală) poate fi o idee foarte bună pentru a vă securiza conexiunea la internet și poate fi o modalitate eficientă de a vă proteja confidențialitatea și securitatea online.

Sunt disponibile multe opțiuni de VPN care pot fi instalate pe mai multe dispozitive, permițându-vă să utilizați conexiunea VPN pe toate acestea. Unele servicii VPN au, de asemenea, aplicații mobile care pot fi descărcate din App Store sau Google Play, ceea ce facilitează utilizarea unui VPN pe telefonul mobil.

Ce face, mai exact, un VPN

Criptează conexiunea la internet și maschează adresa IP, ceea împiedică hackerii, agenții de publicitate și alte terțe părți din a urmări activitatea online a cuiva sau a fura informațiile personale. De asemenea, oferă următoarele:

• Posibilitatea de a accesa conținut care poate fi blocat sau restricționat în locația în care vă aflați; • Protecție atunci când utilizați rețele WiFi publice; • Posibilitatea de a apărea ca și cum vă aflați într-o altă țară în scopul de a ocoli restricțiile geografice pe anumite site-uri web.

O mulțime de oameni care lucrează de la distanță au descoperit, de asemenea, avantajele utilizării unui VPN pentru ca șeful lor să nu le cunoască mereu locația exactă. În ceea ce privește conectarea la aplicații și efectuarea de apeluri obișnuite Zoom, un VPN îi împiedică pe colegii de muncă să știe că poate ați zburat în Europa sau că stați la câțiva metri de o plajă tropicală. Dacă doriți să împărtășiți detalii despre paradis, depinde de dumneavoastră - nu de computerul sau smartphone-ul folosit.

Mă va proteja VPN-ul meu de malware și viruși?

Un VPN nu vă va oferi protecție împotriva programelor malware și a virușilor. Aceste amenințări se răspândesc, de obicei, prin atașamente de e-mail, descărcări de software și alte mijloace care nu implică conexiunea VPN în sine.

Pentru a vă proteja împotriva programelor malware și a virușilor, este esențial să utilizați un program antivirus de renume și să îl mențineți actualizat, să fiți precaut în ceea ce privește deschiderea atașamentelor din e-mailuri de la expeditori necunoscuți, să faceți clic pe linkuri ciudate din mesajele text și să evitați descărcarea de software din surse nesigure.

Ar trebui să investesc sau nu într-un VPN?

Dacă un VPN este sau nu o investiție care merită, depinde de nevoile personale specifice și de nivelul de preocupare pentru securitate și confidențialitate online. În general, un VPN poate fi un instrument util pentru a vă proteja informațiile personale și activitatea de navigare de ochii curioșilor, potrivit foxnews.com.