Ce este un generator de curent, cum funcționează și cum îl alegi?

Ce este un generator de curent, cum funcționează și cum îl alegi?

Când ai nevoie de o sursă de curent într-o locație unde nu există energie electrică sau energia electrică nu este suficientă, cea mai bună soluție este să investești într-un generator electric.

Ce este generatorul electric?

Un generator electric este o microcentrală electrică ce generează energia necesară atunci când într-un loc nu există suficientă energie electrică de la rețea sau curentul a picat de tot. Principiul de la bază al unui generator electric este simplu: echipamentul arde combustibil care generează mișcare sau energie mecanică, iar aceasta este apoi transformată în curent electric.

Un generator are două părți esențiale: un alternator și un motor cu ardere internă, care necesită combustibil pentru a putea funcționa în mod corespunzător (propan, gaz natural, motorină, benzină etc). Arderea combustibilului determină o mișcare de rotație. Combustibilul este amestecat cu aerul și astfel se propagă arderea într-un cilindru. În continuare, apare o explozie de dimensiuni mici, iar aceasta determină mișcarea pistonului din cilindru și învartirea arborelui cotit. Mișcarea se folosește pentru a genera curent electric.  

Ne puteți urmări și pe Google News

 Generatoarele produc energie electrică. Cum fac asta?

Mișcarea pe care o face motorul dintr-un generator electric este transferată alternatorului. Acesta transformă energia cinetică de rotație în energie electrică. Alternatorul are două componente importante: statorul și rotorul. Statorul are mai multe înfășurări din cupru, iar atunci când rotorul se învârte în stator, câmpul său magnetic se rotește. Acest câmp magnetic rotativ face ca electronii să ajungă în stator și să se genereze curent electric.

 Care sunt factorii de care ar trebui să ții cont când cumperi un generator electric?

- Motivul pentru care cumperi generatorul (acest lucru dictează puterea și tipul de generator electric de care ai nevoie). De exemplu, poți folosi un generator electric pentru o locuință de vacanță, pentru un punct aflat în renovare, acolo unde există întreruperi frecvente de energie electrică etc.  

- Dacă ai nevoie de un generator electric monofazat sau trifazat.

- Puterea generatorului electric. Când alegi generatorul, este esențial să te gândești la numărul de consumatori pe care acesta îi va deservi. O regulă în acest sens este ca puterea generatorului electric trebuie să fie cu 30% mai mare decât puterea necesară. Poate fi nevoie să consulți un electrician autorizat pentru a determina exact puterea generatorului necesar.

- Tipul de carburant pe care îl folosește generatorul electric. În general, generatoarele cu putere mai mică de 4kVA folosesc motoare pe benzină, în timp ce generatoarele de putere mai mare de 15 kVA au motoare pe motorină. Generatoarele cu putere între 4 și 15 kVA pot fi alimentate atât de benzină, cât și de motorină, iar în alegerea exemplarului de care ai nevoie ar trebui să ții cont de estimarea numărului de ore de funcționare. Merită să menționăm că motoarele diesel pornesc mai greu atunci când temperaturile sunt scăzute, iar benzina prezintă un risc mai mare de manipulare.

- Opțiunea de automatizare. Un astfel de generator electric detectează lipsa sau prezența curentului electric și comandă mai departe pornirea sau oprirea.

- AVR. AVR este un regulator electronic de turație care asigură calitatea curentului, fără să mai fie nevoie de un stabilizator de tensiune. Dacă generatorul de curent nu are AVR, regulatorul său va fi unul mecanic și vei avea nevoie de un stabilizator de tensiune.

- Unde vei amplasa generatorul? Acesta trebuie așezat într-o încăpere foarte bine ventilată, de preferat aproape de tabloul de alimentare. Important este ca noxele rezultate să fie ușor evacuate și să existe un flux optim de aer.

 În plus, motorul unui generator este destul de zgomotos, așa că cel mai bine este să amplasezi generatorul în garaj sau într-o anexă sigură de lângă casă.   

P