Ce este parteneriatul strategic semnat de Putin și Kim

Kim Jong-un și Putin. Sursa foto: kremlin.ru

Președintele rus, Vladimir Putin, care a sosit în Coreea de Nord în cursul nopţii de marți spre miercuri, și Kim Jong-un au semnat miercuri un acord de parteneriat strategic în timpul unui summit bilateral la Phenian.

Cu această ocazie, liderul nord-coreean a asigurat Moscova de "deplinul său sprijin" și de "solidaritatea" sa în conflictul împotriva Ucrainei.

Ce conține acordul semnat de Putin și Kim

Vladimir Putin și Kim Jong-un au semnat, miercuri, 18 iunie, în cadrul unui summit bilateral la Phenian, un acord de parteneriat strategic, al cărui conținut nu a fost însă dezvăluit în acest stadiu.

Potrivit agențiilor de presă ruse, discuțiile faţă în faţă dintre cei doi lideri au durat aproximativ două ore, iar acestea au fost precedate de negocieri lărgite.

Kremlinul a arătat luni că acest acord de "parteneriat strategic cuprinzător" va reflecta "evoluția profundă a situației geopolitice din lume", în vreme ce Rusia și Coreea de Nord consideră SUA un inamic existențial.

Spectacol comunist pentru Putin

Președintele rus a sosit dimineața în Piața Kim Il-sung din Phenian, împodobită cu steaguri rusești și nord-coreene, precum și cu portrete uriașe ale celor doi lideri, pentru o mare ceremonie în care Kim Jong-un i-a urat bun venit. Cei doi lideri "au început apoi negocierile în cadrul delegațiilor lor", la reședința oficială Kumsusan, potrivit RIA Novosti.

"Apreciem foarte mult sprijinul dumneavoastră sistematic și permanent pentru politica rusă, inclusiv în problema ucraineană", a declarat Vladimir Putin, citat de agențiile ruse, la începutul întâlnirii cu Kim Jong-un. Aceasta este prima vizită a lui Vladimir Putin în Coreea de Nord de 24 de ani și a doua întâlnire dintre cei doi lideri în mai puțin de un an.

„Invincibilitatea și sustenabilitatea” relațiilor bilaterale

În septembrie anul trecut, Kim Jong-un a călătorit cu un tren blindat în Orientul Îndepărtat al Rusiei pentru un summit cu liderul de la Kremlin axat pe spațiu.

Vizita lui Vladimir Putin evidențiază "invincibilitatea și durabilitatea" relațiilor bilaterale, a declarat marți agenția de presă nord-coreeană KCNA. Stăpânul Kremlinului a sosit în Coreea de Nord însoțit de un număr mare de oficiali ruși, printre care și ministrul de externe, Serghei Lavrov.

Putin Kim jong un / Sursa: Arhiva EVZ

Putin în Coreea de Nord: „Phenianul continuă să spere la schimburi de tehnologie cu Rusia”

La summitul de miercuri, liderii sunt așteptați să discute modalități de a-și consolida cooperarea militară, spun analiștii. Potrivit unui document publicat marți de Kremlin, Rusia intenționează să semneze un tratat de "parteneriat strategic" cu Coreea de Nord.

Moscova și Phenianul sunt aliați de la sfârșitul războiului din Coreea (1950-1953), dar s-au apropiat de la declanșarea operațiunii militare ruse în Ucraina, în 2022.

Occidentul îl acuză pe Kim Jong-un că furnizează arme aliatului său istoric, Rusia, pentru a fi folosite în Ucraina, încălcând sancțiunile impuse celor două țări, acuzații pe care Moscova și Phenianul le-au negat oficial.

Ce-i poate da Putin lui Kim Jong-un

"Rusia are nevoie de sprijinul Coreei de Nord materializat în armament din cauza războiului prelungit din Ucraina, în timp ce Coreea de Nord are nevoie de sprijinul Rusiei în hrană, energie și arme avansate pentru a reduce presiunea sancțiunilor", a declarat pentru AFP Koh Yu-hwan, profesor emerit de studii nord-coreene la Universitatea Dongguk.

"Problema alianței militare, însă, trebuie luată în considerare separat de ceea ce este anunțat public și de ceea ce se discută efectiv în timpul întâlnirilor dintre cei doi lideri", a spus el, adăugând că Moscova rămâne precaută și nu vrea "să ardă complet punțile cu țări precum Coreea de Sud".

Îngrijorări occidentale

Americanii și europenii sunt îngrijorați de luni de zile de apropierea accelerată dintre Moscova și Phenian, acuzându-i pe nord-coreeni că livrează Rusiei muniție pentru asaltul acesteia asupra Ucrainei în schimbul unei asistenței tehnologice, diplomatice și alimentare.

Potrivit Occidentului, Phenianul s-a folosit de stocurile sale vaste de muniții pentru a aproviziona masiv Rusia, iar săptămâna trecută, Pentagonul a acuzat Moscova că folosește rachete balistice nord-coreene în Ucraina.

În schimb, potrivit Washingtonului și Seulului, Rusia a oferit Coreii de Nord expertiză pentru programul său de sateliţi și a trimis ajutor pentru ca să facă față penuriei de alimente din țară.

Putin, printre ultimii aliați ai Coreei de Nord

În martie, Rusia și-a folosit dreptul de veto la Consiliul de Securitate al ONU pentru a pune capăt monitorizării încălcărilor sancțiunilor internaționale care vizează Coreea de Nord, un cadou major pentru Phenian.

Coreea de Sud a declarat în urmă cu o săptămână că "monitorizează îndeaproape pregătirile" pentru vizita lui Vladimir Putin, care urmează să facă ulterior o călătorie în Vietnam.

Cu câteva ore înainte de sosirea lui Vladimir Putin la Phenian, "câteva zeci de soldați nord-coreeni au trecut linia de demarcație militară", potrivit statului major sud-coreean, înainte de a se retrage sub focul de avertisment al Sudului.

Potrivit aceleiași surse, această incursiune - a doua în mai puțin de două săptămâni - a fost accidentală, potrivit France24.

(Traducere: Gabriela Sîrbu, RADOR RADIO ROMÂNIA)