Teoriile economice clasice spun clar: dacă se ajunge la un deficit pe piaţa forţei de muncă, salariile celor angajaţi încep să crească. În SUA nu numai că nu se întâmpla asta, dar salariile au început să scadă.
Datele arată că ceva nu este în regulă pe piaţa muncii din SUA. Numărul posturilor vacante creşte şi a început să scadă şi numărul angajărilor, dar şi al salariilor.
Tot mai multe manageri americani se plâng că nu mai găsesc oameni calificaţi pentru a acoperi posturile libere, potrivit Business Insider.
Concomitent, numărul angajărilor scade la o lună la alta. Mai mult de atât, şi veniturile angajaţilor au început să scadă. În trecut, exista un motiv clar pentru care salariile începeau să scadă. Ori avea loc câte o catastrofă naturală, precum uraganul Katrina, ori o criză financiară sau un faliment răsunător.
Teoriile economice clasice spun clar: dacă se ajunge la un deficit pe piaţa forţei de muncă, salariile celor angajaţi deja încep să crească. Mai multe venituri pentru angajaţi înseamnă şi o creştere a consumului, dar şi un avans al preţurilor, pe măsură ce masa monetară care circulă în piaţă creşte.
În aceste condiţii, Rezerva Federală ar trebui să crească rata dobânzii de referinţă pentru a preîntâmpina supraîncălzirea economiei. Însă, oficialii Fed nu par deloc îngrijoraţi de inflaţie acum.
Întrebarea momentului este: ce vor face angajatorii? Vor mări salariile angajaţilor din prezent? Vor angaja oameni pe care altădată nu-i considerau suficient de buni? Ce s-a schimbat radical în economia americană?