Ce este astigmatismul? Poate fi corectat?

Ce este astigmatismul? Poate fi corectat?

Indiferent de vârstă, putem întâmpina dificultăți în a distinge clar obiectele. Cauzele pot fi multiple, însă cel mai adesea, e vorba de viciile de refracție. Astigmatismul, una dintre cele mai frecvente probleme de vedere, influențează semnificativ capacitatea noastră de a percepe lucuri.

Dar ce este și cum ne afectează vederea? Află mai multe despre această afecțiune oftalmologică, cum se manifestă și ce opțiuni de corectare există.

Ce este astigmatismul?

Astigmatismul este o afecțiune oculară caracterizată prin distorsionarea imaginilor percepute. Persoanele care suferă de astigmatism prezintă simptome precum vederea încețoșată, atât la distanță, cât și de aproape, oboseală oculară, dar și dificultatea de a distinge detalii. Adesea, pentru a focaliza privirea, pacienții au tendința de a micșora sau strânge ochii. Fiindcă afectează vederea, acest viciu de refracție creează disconfort semnificativ în cadrul activităților zilnice.

Când apare această afecțiune?

Astigmatismul nu este o boală propriu-zisă, ci mai degrabă o eroare de refracție. Poate fi însoțit de alte vicii de refracție, precum miopia sau hipermetropia. Astfel, se poate discuta despre astigmatism simplu, miopic, hipermetropic sau mixt. De obicei, este prezent de la naștere și e considerat a fi genetic. Totodată, se manifestă și pe parcursul vieții. Poate apărea la 15, 30 sau 40 de ani. În astfel de situații, cauzele sunt, fie anumite afecțiuni ale ochiului, fie traumatisme sau intervenții oculare care au favorizat apariția cicatricilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Poate fi corectat astigmatismul?

Astigmatismul poate fi corectat eficient, existând opțiuni variate în funcție de preferințe și necesități. Dar înainte de toate, e necesar un consult de specialitate, în care medicul să stabilească cu exactitate tipul de tratament. Acesta se decide în funcție de nevoile de corecție, dar și după dorințele pacientului. Fiindcă tehnologiile medicale au evoluat, în prezent există mai multe moduri de tratare a astigmatismul.

Două proceduri rapide și nedureroase, sunt cele ce implică reducerea dioptriilor cu ajutorul laserului, RelEX Smile și procedura cu Laser Excimer. Ambele oferă rezultate foarte bune privind calitatea vederii. În cazul dioptriilor mari, implantul de cristalin este o alternativă eficientă.

Ochelarii de vedere sunt clasici și convenabili. Aceștia dispun de lentile prescrise pentru corectarea astigmatismului. Iar pentru cei care doresc să evite ochelarii din rațiuni estetice, lentilele sunt o opțiune versatilă.

Deși afectează vederea, astigmatismul este un viciu de refracție ce poate fi corectat. Cu ajutorul unui consult medical de specialitate și a tehnologiilor medicale moderne, poți alege varianta potrivită nevoilor tale. Fiindcă tehnicile inovatoare oferă recuperare rapidă și rezultate excelente, vei putea să te bucuri de o vedere mai bună în scurt timp.