Ce este articolul 5 al NATO și cum se aplică în cazul extinderii invadării de către Rusia asupra unui stat membru al Alianței
- Antonia Hendrik
- 13 martie 2022, 22:59
Oficialii americani au precizat că trupele americane nu se vor implica direct într-un conflict cu forțele ruse, iar membrii NATO au respins apelurile pentru excluderea zborurilor în Ucraina, avertizând că aceasta ar putea duce la un război cu drepturi depline in Europa. Situația s-ar putea schimba rapid, însă, dacă atacul Moscovei asupra Ucrainei s-ar extinde asupra unei națiuni membră NATO, ar declanșa imediat un răspuns bazat pe principiul articolului 5 al alianței.
Articolul 5 al NATO se concentrează pe principiul apărării colective, conform căruia fiecare dintre membrii săi are datoria să vină în ajutorul oricărui alt atacat.
Principiul apărării colective se află în centrul tratatului fondator al NATO. Rămâne un principiu unic și de durată care îi leagă pe membrii săi, angajându-i să se protejeze reciproc și creând un spirit de solidaritate în cadrul Alianței.
Ce este articolul 5?
Articolul 5 este principiul conform căruia un atac asupra unui membru al NATO este un atac asupra tuturor membrilor. A fost o piatră de temelie a alianței de când a fost fondată în 1949 ca o contrapondere a Uniunii Sovietice.
Principiul urmărește să descurajeze potențialii adversari să atace membrii NATO. Articolul 5 garantează că resursele întregii alianțe pot fi folosite pentru a proteja orice națiune membră. Acest lucru este crucial pentru multe dintre țările mai mici care ar fi lipsite de apărare fără aliații lor. Islanda, de exemplu, nu are o armată permanentă.
Întrucât SUA este cel mai mare și mai puternic membru NATO, orice stat din alianță se află efectiv sub protecția SUA
Potrivit site-ului NATO, articolul 5 prevede în mod specific că orice atac asupra unui stat membru este considerat un atac asupra tuturor acestora.
Părțile convin ca un atac armat împotriva unuia sau mai multor state în Europa sau America de Nord să fie considerat un atac împotriva tuturor acestora și, în consecință, sunt de acord că, dacă are loc un astfel de atac armat, fiecare dintre ele, în exercitarea dreptului de a autoapărarea individuală sau colectivă, recunoscută de articolul 51 din Carta Națiunilor Unite, va sprijini partea sau părțile atacate prin luarea de îndată, individual și de comun acord cu celelalte părți, acțiunile pe care le consideră necesare, inclusiv utilizarea forței armate, pentru a restabili și menține securitatea zonei Atlanticului de Nord.
Orice astfel de atac armat și toate măsurile luate ca urmare a acestuia vor fi imediat raportate Consiliului de Securitate. Aceste măsuri vor înceta atunci când Consiliul de Securitate a luat măsurile necesare pentru restabilirea și menținerea păcii și securității internaționale.
A fost invocat vreodată articolul 5?
Articolul 5 a fost invocat o singură dată: După atacurile teroriste din 11 septembrie 2001 asupra SUA. Dar principiul articolului 5 al NATO se întinde dincolo de atacurile asupra patriei. Alianța a luat, de asemenea, măsuri de apărare colectivă de mai multe ori, inclusiv desfășurarea de rachete Patriot în 2012 la granița dintre Siria și Turcia și consolidarea forțelor sale în Estonia, Letonia, Lituania și Polonia după anexarea Crimeei de către Rusia în 2014. Aliații NATO și SUA s-au alăturat pentru a lupta în Afganistan, Irak și Siria.
Cum se aplică articolul 5 atacului Rusiei asupra Ucrainei?
Întrucât Ucraina nu este membră a NATO, SUA nu sunt obligate să protejeze țara în același mod în care ar face-o dacă o națiune membră NATO ar fi atacată.
Dar mulți dintre vecinii Ucrainei sunt membri NATO și, dacă un atac rusesc s-ar extinde într-una dintre aceste țări, articolul 5 ar putea declanșa implicarea directă a SUA și a altor membri NATO.
Ce spun oficialii americani în prezent despre articolul 5?
Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a reiterat angajamentul SUA și al aliaților față de articolul 5 al NATO, afirmând: Dacă există vreo agresiune pe teritoriul NATO asupra țărilor NATO, noi, Statele Unite, toți aliații și partenerii noștri vom lua atitudine pentru a apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO, potrivit CNN