Alergia la soare apare din cauza expunerii îndelungate la razele UV sau UVB, iar disconfortul este ridicat. Cu toate astea, specialiștii au dezvăluit o serie de remedii și explicații.
Alergia solară este o afecțiune a pielii care apare în urma expunerii îndelungate la razele UV sau UVB. Multe persoane se confruntă cu bășici mici, pete roșii sau disconfort după ce stau la soare.
În momentul în care te expui prea mult la soare, celulele pielii suferă modificări, iar sistemul imunitar este nevoit să se apere. Specialiștii au mai declarat că organismul începe să producă anticorpi, care determină apariția leziunilor pe piele.
Cele mai frecvente simptome sunt: mâncărime, bășici de mici dimensiuni sau pete mari de culoare roșie. Cu toate astea, există și cazuri mai grave:
• Durere de cap
• Amețeli sau leșin
• Greață și vărsături
• Respirație șuierătoare sau dificultăți de respirație
• Anafilaxie
Tratament împotriva alergiei la soare
Specialiștii au declarat că tratamentul alergiei diferă în funcție de gravitatea ei. Pentru cazurile ușoare, doctorii recomandă evitarea soarelui pentru câteva zile, pentru ca pielea să se recupereze. Cu toate astea, ei au precizat că sunt necesare și medicamentele.
Fototerapia este un tratament pe termen lung care constă în ședințe cu lumina ultravioletă controlată pentru a determina organismul să nu mai reacționeze eronat la razele solare. După o alergie poți lua și creme pe bază de corticosteroizi, care se pot achiziționa fără prescripție medicală.
Pentru o reacție alergică mai severă medicul poate prescrie o rețetă pe bază de corticosteroizi, cum ar fi prednison. Persoanele care s-au ars la soare pot încerca și antihistaminice, precum loratadina, fexofenadina și cetirizina.
Remedii naturise
În cazul în care nu vrei să apelezi la medicamente, specialiștii au dezvăluit și o serie de remedii naturiste.
Unul dintre ele este gelul de aloe vera, potrivit pentru a calma durerea și mâncărimea. El se folosește până când leziunile dispar. Acesta oferă și o senzație de răcoare.
Și compresele cu ceai de frunze de măceș și de arin roșcat reduc senzația de mâncărime. Un alt truc este castravetele. El oprește răspândirea erupției și calmează arsurile.
Specialiștii au mai recomandat ca părinții să fie atenți la ce oră stau copiii la soare, având o piele mult mai sensibilă, potrivit mayoclinic.org