Chiar și în cazul tulpinii din India, vaccinarea are un nivel de protecție semnificativ, pentru că protejează persoanele infectate, dar care s-au imunizat.
Medicul Adrian Marinescu a vorbit despre beneficiile create de vaccinare și a precizat că, în cazul tulpinii indiene, imunizarea asigură protecție. Nu una totală, dar o imunitate care face ca, în cazul contractării virusului, efectele asupra sănătății să fie simțitor mai mici.
Vaccinarea protejează semnificativ în cazul infectării cu tulpina Delta
„Dacă vorbim de tulpina din India, vaccinul ne protejează într-o măsură mai mică decât față de celelalte tulpini. Discuția este însă cum facem să ajungem la o acoperire vaccinală suficientă”, a spus Adrian Marinescu la România TV.
Vorbind despre tulpina Delta, Valeriu Gheorghiță, omul care coordonează campania de vaccinare din România, afirma săptămâna trecută. Se
„Se estimează chiar de către experţii europeni că la nivel european, în ţările membre ale UE, tulpina Delta va fi responsabilă, va fi dominantă, în ceea ce priveşte creşterea de cazuri. Pentru august se estimează circa 70% circulaţia acestui virus, adică din toate cazurile de COVID-19, 70% vor fi cauzate de tulpina Delta. La sfârşit de august se estimează chiar o creştere la 90%.
Vorbim de o eficacitate are este variabilă între 60 – 70% până la 90-95%, dar avem circa 5% dintre persoane care nu dezvoltă un răspuns imun protector, dar acest tip de răspuns nu se dezvoltă după niciun timp de vaccin şi nici după boala naturală. Practic, sunt persoane areactive care nu dezvoltă un nivel protector de anticorpi. Vorbim despre 5 persoane dintr-o 100”, afirma Valeriu Gheorghiță.
„Are o transmisibilitate crescută, ceea ce înseamnă că poate să se răspândească mai uşor în rândul oamenilor”
„O nouă variantă-hibrid, semnalată sâmbătă de autorităţile sanitare din Vietnam, pare să fie o variantă a tulpinii Delta. Ştim că B.1.617.2, o sublinie a variantei Delta, are o transmisibilitate crescută, ceea ce înseamnă că poate să se răspândească mai uşor în rândul oamenilor”, spuneau cei de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) despre această tulpină care tinde să devină dominantă în timpul pandemiei de coronavirus.