Ce e Mehedințiul fără Duicu

Ce e Mehedințiul fără Duicu

Partidele politice mehedințene își pot face noi planuri. După ce baronul PSD Mehedinți a ajuns după gratii, acestea au mai multe șanse de relansare în județ în perspectiva scrutinului europarlamentar.

Aflat în arest preventiv pentru fapte de corupție, Adrian Duicu a fost suspendat din funcția de președinte al Consiliului Județean Mehedinți, în urma ordinului emis de prefectul Nicolae Drăghiea. Situația nu a rămas fără ecou la nivelul politicii locale, deoarece partidele politice mehedințene pot fi mult mai relaxate și cu șanse mai mari de relansare în perspectiva europarlamentarelor. Noua situație, după arestarea lui Duicu, devine una dificilă pentru PSD Mehedinți, partidul fiind debusolat, fără un lider credibil.

În perspectiva campaniei electorale pentru europarlamentare este limpede că PSD Mehedinți este afectat la nivelul imaginii, situație care își pune în mod sigur amprenta asupra votului exprimat. PSD Mehedinți și-a propus un scor de 80% în județ, la alegerile pentru PE, dar, după scandalul reținerii lui Duicu este puțin probabil să fie atins.

PNL poate renaște

Ne puteți urmări și pe Google News

Liberalii locali au avut de suferit de pe urma relației cu socialdemocrații locali, cel puțin în ultimul an pierzânduși funcțiile de conducere din fruntea administrației publice locale. În noul context, PNL Mehedinți are șansa să renască substanțial în județ. Au nevoie de o strategie electorală eficientă prin care să obțină un procent cât mai mare. Noul președinte al PNL Mehedinți, Virgil Daniel Popescu (foto), are o misiune dificilă.

El va trebui să întărească organizațiile locale, slăbite evident ca urmare a instabilității de la nivelul conducerii filialei, dar și datorită faptului că mulți primari liberali au decis să se alăture PSD Mehedinți, primari pe care i-ar putea recupera, măcar în parte.

PDL se gândește la primarii pierduți

PDL Mehedinți a fost un partid care a jucat un rol esențial în administrația publică locală, fiind, o lungă perioadă de timp, și principala forță politică a județului. Noul președinte al partidului, senatorul Marius Bălu (foto), și-a asumat rolul de lider al unui partid de opoziție. În acest moment, PDL Mehedinți nu se poate baza pe aportul unui important număr de primari, consilieri județeni și locali, pentru că, deși sunt, în continuare, membri de partid, aceștia au ales să rămână în funcții pentru a nu-și pierde mandatele, în realitate susțin PSD Mehedinți. Este interesant de văzut în ce măsură unii dintre primarii democrat-liberali mehedințeni vor sprijini deschis PDL Mehedinți, dat fiind faptul că în fruntea PSD Mehedinți nu mai este Adrian Duicu, politicianul care i-a determinat să întoarcă spatele partidului din partea căruia au fost aleși.

PMP vrea să depășească

PDL Deși este cel mai nou partid înființat în județ, PMP Mehedinți și-a propus să obțină un scor electoral foarte bun la europarlamentare. Formațiunea condusă de Eugen Golea (foto) a reușit să se organizaze bine în teritoriu, dar și să se manifeste la nivelul comunicării politice. Cea mai importantă acțiune a sa rămâne mitingul antiacciză, care s-a transformat apoi în unul împotriva lui Adrian Duicu. Apariția PMP Mehedinți poate crea serioase probleme democrat-liberalilor locali, îndeosebi acelui segment de alegători care cred în demersul președintelui Traian Băsescu. PMP Mehedinți și-a propus să depășescă PDL Mehedinți în județ la scrutinul europarlamentar. Dacă se va întâmpla asta, în mod sigur PDL Mehedinți va avea serioase probleme.

PNȚCD poate fi o surpriză

Pentru PNȚCD Mehedinți alegerile europarlamentare din acest an constituie o posibilitate reală de revenire în politica locală. Alegerea unei noi conduceri a PNȚCD Mehedinți, schimbare survenită anul trecut, a fost semnalul adoptării unei strategii politice mult mai pragmatice, mai eficiente și cu mai multă responsabilitate. Liviu Mazilu (foto), noul președintele al PNȚCD Mehedinți, a reușit într-un timp scurt să dinamizeze formațiunea politică în fruntea căreia a fost numit, să readucă mai multă liniște, dar și să înceapă o reconstrucție a filialei județene.

De altfel, Liviu Mazilu și-a propus în județ obținerea unui procent de 10% la scrutinul europarlamentar, rezultat care nu doar că ar face ca PNȚCD Mehedinți să revină ca forță politică a județului, dar și să fie un partid important în perspectiva alegerilor locale de peste doi ani. Liviu Mazilu ar putea profita de degringolada din PSD Mehedinți pentru a încerca să atragă înspre PNȚCD Mehedinți cât mai multe voturi.