Ce drepturi au cei care cumpără electrocasnice

Ce drepturi au cei care cumpără electrocasnice

Cereţi să vi se facă o probă înainte de a plăti un produs sau reveniţi rapid la magazin dacă ceva nu este în regulă.

Pentru a nu vă confrunta cu situaţii în care sunteţi nevoiţi să vă întoarceţi în magazin pentru a reclama probleme de funcţionare a unui produs aveţi dreptul să-i cereţi comerciantului să-l probeze. Şi dacă veţi constata nereguli acasă, aveţi dreptul să acţionaţi: legea spune că un defect care apare într-un interval de şase luni din momentul cumpărării se prespune a fi existat la achiziţionare. Aşa că cel care a vândut produsul e obligat să-l reparare sau să-l înlocuiască.

"Consumatorul are dreptul să aleagă între reparare şi înlocuire, însă comercianţii nu lasă la alegerea consumatorului şi aleg repararea pentru că i-ar costa prea mult înlocuirea", explică Mihai Titichi, şef serviciu juridic la Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor.

"Mixerul nu e defect, ci prost calitativ"

Claudia este o clientă păţită. "Am cumpărat un mixer care, deşi are şapte trepte de viteză, pe toate funcţionează cam cu aceeaşi viteză. La cumpărare, am primit certificatul de garanţie pentru acest produs, însă nu mi s-a cerut să-l semnez, iar produsul nu a fost testat (era sigilat)", povesteşte femeia.

După o lună a vrut să-l returneze, însă cei de la magazin nu au acceptat, explicându-i că produsul poate fi reparat. Claudia a refuzat pe motiv că "mixerul nu e defect, ci prost calitativ". Femeia a cerut să i se returneze suma de bani plătită sau să i se ofere posibilitatea de a alege altul (urmând să achite diferenţa), însă nu a fost acceptată niciuna dintre variante.

Într-o astfel de situaţie, singura soluţie e reclamarea vânzătorului la oficiul local pentru protecţia consumatorului. Legislaţia românească spune că vânzătorul are obligaţia ca, la cererea consumatorului, să facă proba funcţionării produsului şi a modului de utilizare a acestuia. În cazul în care consumatorul constată acasă că produsul nu funcţionează normal, el trebuie să fie reparat în maximum 15 zile. Dacă nu poate fi reparat, se poate înlocui sau se restituie contravaloarea lui.

"În cazul de faţă, mixerul are mai multe trepte de turaţii, dar se pare că prezintă o lipsă de conformitate tehnică. Garanţia pentru lipsa de conformitate impusă de lege are o perioadă de doi ani de la achiziţia produsului", susţin oficialii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor.

Ne puteți urmări și pe Google News